Tvrdý dopad krize na samoživitelku. Čas pro děti vyměnila za lepší práci, šetřit musí stejně

Příběh chudé matky

Energie a potraviny. Dvě položky, které mají na rozpočty českých domácností drtivý dopad. Každý se s rostoucími cenami vyrovnává trochu jinak. Někdo šetří, někdo hledá další příjem. Popřípadě oboje najednou. Své o tom ví i samoživitelka Anna.

Anna žije s dvěma dětmi v pražských Nuslích. Jako samoživitelka bojuje s dopady rostoucích cen každý den. „Koláč, který jsme kupovali, stál dvanáct korun. Dnes stojí dvacet. To už jim raději něco upeču za tu samou cenu,“ popisuje s hořkým úsměvem žena, která je na děti sama.

Elektřina i plyn se jí od loňska zvedly o polovinu. Výdaje zatím zvládá. Nechtěla ale čekat, až je zvládat nebude. Našla si novou práci. „Budu mít méně volného času, protože budu muset víc pracovat. Zase je to dobré v tom, že děti se víc osamostatní,“ říká.

Jídlo vaří ve větším množství

Zároveň se ale stále snaží šetřit. „Určitě víc vařím a rozmýšlím si, co budu vařit. Vařím i na dva dny dopředu. Jednak abych ušetřila a určitě nad tím víc přemýšlím. Dřív jsme si i objednali jídlo, což teď už moc ne,“ přiznává.

Pomáhají jí rodiče. Mají zahradu, kde pěstují ovoce a zeleninu, díky tomu Anička přes léto tyto potraviny vůbec nekupuje. Ušetřit se ale dá i jinde. „Dcery mají v létě příměstský tábor a ten je z části dotovaný městkou částí. Běžně stojí tábory tři až tři a půl tisíce, tenhle stojí patnáct set. To je hezká cena, včetně jídla, včetně výletů,“ pochvaluje si.

Díky nové práci si o polovinu zvýší příjem. A bude moci začít šetřit. „Určitě bychom se příští rok podívat k moři, když to letos nevyšlo,“ doufá.

Tagy: