Šanghaj se kvůli lockdownu stává městem duchů. USA evakuují pracovníky konzulátu

Úřady rozvážejí občanům Šanghaje jídlo, kapacity ale nestačí (5. 4. 2022).

Obyvatelé Šanghaje se bouří

Ministerstvo zahraničí Spojených států nařídilo postradatelným pracovníkům amerického konzulátu v čínské Šanghaji, aby opustili město. Za důvod označilo epidemii covidu a přísnou uzávěru, kterou vyhlásily místní úřady ve snaze dostat šíření koronaviru pod kontrolu, informovala v úterý agentura Reuters.

Nařízení částečné evakuace přichází poté, co americká diplomacie v pátek umožnila zbytným pracovníkům konzulátu odjet z největšího čínského města, pokud o to projeví zájem. Již na možnost dobrovolného opuštění Šanghaje u konzulárních pracovníků reagovala Čína podrážděně, připomněla agentura AP.

Čínská finanční metropole v pondělí oznámila, že začne v některých oblastech uvolňovat lockdown, který začal před více než dvěma týdny. Za posledních 24 hodin zde přibylo 22 348 případů koronavirové infekce bez příznaků a 994 případů s příznaky. Je to méně než v předchozích dnech.

Počet potvrzených případů covidu v Šanghaji je ve srovnání s některými světovými městy malý, ale město se potýká s nejhorší epidemickou situací od začátku roku 2019. Tehdy se virus poprvé objevil v dalším čínském městě Wu-chanu.

Lidé se bouří proti úřadům

Úřady v Šanghaji uplatňují přísnou strategii testování, trasování a karantény pozitivních případů. V době lockdownu jsou omezené dodávky potravin, léků a dalších nezbytných věcí. Mnoho supermarketů je zavřených a tisíce kurýrů nemohou pracovat. Problémem je také přístup k lékařské péči. Na videích, které se šíří na sociálních sítích, jsou vidět potyčky mezi bezpečnostními pracovníky a obyvateli města, kteří na ně křičí, že potřebují jídlo.

Nejkontroverznějším postupem šanghajských úřadů bylo oddělování dětí s pozitivním testem na covid od jejich rodičů. Ačkoliv mezitím čínské úřady učinily některé ústupky, americké ministerstvo zahraničí zmínilo nebezpečí oddělování rodičů a dětí ve svém oznámení.

Tagy: