Šanghaj stíhá hladomor. Lidé v lockdownu křičí z oken, úřady mají zabíjet kočky a psy

Čínská 25milionová metropole Šanghaj proslula jako město luxusu a nejmodernějších technologií. Teď tam ale místní spojuje jediné – hlad. Úřady totiž 5. dubna vyhlásily nečekaný a totální lockdown kvůli přibývajícím případům covidové nákazy. Jenže mnozí občané Šanghaje si ani nestihli nakoupit a už týden nesmějí z domu. Místním tak dochází trpělivost.

Třetí rok pandemie a třetí rok přísných covidových restrikcí, které čínská vláda předepisuje svým občanům. Taktika držet počty nakažených kolem nuly se ale v současnosti naprosto rozpadá a úřady počítají infikované po tisících. Ani to ale nepřimělo Peking k tomu, aby dovolil svým občanům nádech. Naopak. Přišel tvrdý a totální lockdown a zasáhl jedno z nejdůležitějších čínských měst – Šanghaj.

Lidé musí uzávěru trpět od 5. dubna. Čínské lockdowny se od těch evropských povážlivě liší. Občané Šanghaje totiž nesmí ani na krok z domu. Ani do práce, ani do obchodu. Vůbec nikam. Web NPR napsal, že občané dostali avízo o chystaném lockdownu jen pár hodin předem a mnozí si tak nestihli ani nakoupit jídlo. Dvacet pět milionů lidí je tak odkázaných buď na domácí zásoby, vládní příděly, nebo na donáškovou službu, která ale kvůli vytíženosti kolabuje a navíc i restaurace ovlivňují koronavirová opatření. Informoval o tom web The Daily Beast.

Orwellův posel

Lidé se tak začínají bouřit, na sociálních sítích se objevila videa, kde občané Šanghaje křičí z oken kvůli tomu, že jim došlo jídlo. Na bezmoc lidí ale úřady našly „lék“. Městem totiž létá dron, který obyvatele Šanghaje instruuje s tím, aby neztráceli hlavu. „Prosím, dodržujte covidové restrikce. Ovládejte touhu své duše po svobodě. Neotvírejte okna a nezpívejte,“ radí hladovějícím občanům robotický hlas.

Od 3. dubna musel každý občan Šanghaje navíc podstoupit hned šest testů na koronavirus. Pozitivně nakažené úřady donutily přemístit se do karanténních středisek. Týká se to i dětí. Negativní test pak člověku příliš nepomůže, i po něm musí obyvatel Šanghaje až do odvolání zůstat doma.

Už i samotné úřady uznaly, že distribuce jídla ve městě neprobíhá úplně podle představ. „Je pravda, že se při zajišťování dodávky zboží denní potřeby potýkáme s určitými problémy,“ sdělil zástupce úřadů pro BBC.

Zabíjení koček a psů?

Na sociálních sítích se také objevily informace o tom, že úřady (údajně ve snaze tlumit šíření nákazy) berou občanům všechny psy a kočky. Domácí mazlíčky pak mají uzavírat do pytlů a zabíjet. Záběry takových činů se objevily na Twitteru. Zástupci úřadů měli lidem říct, že je takový krok pro „jejich dobro“.

Tagy: