Sanna Marinová dostala Finsko na mapu světa, doma jí však lidé příliš nerozumějí

Finsko mělo v posledních letech v čele své vlády bezesporu jednu z nejviditelnějších političek v Evropě. Přestože se Sanna Marinová těší ve světě díky svému mladistvému vystupování velké popularitě, v samotné severské zemi jí ale mnoho vlastních občanů nerozumí. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS o tom mluvil mladý Fin Eemeli Liukko (28), který pochází z městečka Koprilahti a aktuálně žije v Helsinkách. Přiblížil také, co se očekává od nové pravicové vlády.

Sanna Marinová ve volbách prohrála. Jaký je váš názor na již dosluhující premiérku?
Osobně se mi moc nelíbí její politický styl. Hovoří se o „dívčí síle ve vládě“, o jejím osobním životě či trávení volného času například na hudebních festivalech, zatímco její politické schopnosti či názory zůstávají spíše ve stínu. Mám pocit, že si nedokázala získat důvěru mezi lidmi, kteří politiku příliš nesledují.

ČTĚTE TAKÉ: NATO získává cenného spojence. Finsko se stane členem obranné aliance již v úterý

Kdo je tedy jejím typickým voličem?
Sanna má opravdu velký zástup podporovatelů, kteří ji mají rádi a hlasují pro ní. Mezi její nejtypičtějším voliče patří například mladší ženy s nižšími platy jako třeba zdravotní sestry či učitelky. Volby taktéž ukázaly, že má velkou podporu u studentů. Pozoruji ve Finsku mnoho voličů, kteří volí spíše skrze své pocity než politické názory, týká se to především mladších lidí, které politika příliš nezajímá. Z těchto intuitivních voličů Sanna také dost čerpá.

Marinová nevládla během lehkého období. Jak se osvědčila?
Měla to skutečně jako lídryně náročné. Musela řešit covid, válku na Ukrajině, energetickou krizi či inflaci, ale myslím si, že svou práci zvládla celkem dobře. Určitě je výborným řečníkem, působila jako silná žena mezi postaršími muži, dobře vypadala, byla stylová, ale přitom nohama na zemi. Její sociální demokracie však přestala být stranou pro všechny a proto budeme mít nového premiéra.

V Česku je Marinová naopak velmi oblíbená. Například během summitu v Praze z ní byli mnozí skutečně „paf“ a na sociálních sítích z legrace zjišťovali, do kterého podniku asi půjde večer na skleničku, aby ji mohli potkat. Vnímáte ve Finsku její popularitu v zahraničí?
Obyčejní Finové ji zrovna za tohle mají rádi, protože je v zahraničí velmi populární a působí cool. Dostává Finsko do zpráv či na mapu světa. Dokázala obrátit pozornost světa na Finsko, kde toho jinak není pro cizince tolik zajímavého. Tuto její slávu proto oceňujeme, ale pokud se bavíme o její domácí politice, tam již takovou podporu nemá.

Jak se díváte na budoucího premiéra? Můžete nějak Petteriho Orpa českým čtenářům představit?
Je to dlouholetý politik a jeho pravicová strana Kokoomus se těší oblibě u Finů středního věku. Jsou známí pro své racionální názory ohledně ekonomiky. Mají brilantní místopředsedkyni Elinu Valtonenovou, která dokonce získala více hlasů než Orpo. Byla by skvělou premiérkou, ale raději chce zatím zůstat za Orpem, aby se učila. Osobně však doufám, že její čas jednou přijde. Má jasné názory a v debatách dokáže zpražit své konkurenty skvělými argumenty, takže ti mnohdy ani nedokáží adekvátně reagovat. Věřím ale, že Orpo bude dobrým premiérem a pozici si zaslouží skrze svou dlouhou politickou kariéru, kdy sloužil například jako ministr práce a vicepremiér v letech 2017 až 2019.

Jakou politiku můžeme od nové vlády očekávat?
Budou čelit velkým výzvám, protože chtějí omezit zadlužování a to především snížením různých sociálních podpor, na které je ve Finsku strašně jednoduché dosáhnout. Například mnozí nezaměstnaní si vypočítají, že je pro ně výhodnější zůstat na podpoře, než jít pracovat do špatně placeného zaměstnání. Přitom je na trhu práce stále obrovská poptávka po zaměstnancích. Nová vláda by to chtěla změnit ve smyslu: Pokud se skutečně snažíte najít práci, tak máte nárok na podporu. Pro nezaměstnané zase musí být výhodné do práce nastoupit. Současný systém je špatný pro trh práce a také je až příliš drahý.

Tagy: