Sbohem, Abe. Japonci se loučí se zavražděným expremiérem, někteří se slzami v očích

Japonsko se loučí s bývalým premiérem Šinzóem Abem, který se stal obětí atentátu. Pohřeb se odehrál 12. července 2022 v chrámu Zodžódži.

Japonsko se loučí s nejdéle sloužícím poválečným premiérem. Zavražděného bývalého předsedu vlády Šinzóa Abeho naposledy doprovodili jeho političtí kolegové, přátelé a příbuzní. Ačkoliv byl pohřeb v buddhistickém chrámu Zodžódži soukromý, v okolí se shromáždily davy lidí s květinami, aby zesnulému státníkovi věnovali modlitbu.

Pohřbu předcházely vigilie v noci na úterý s účastí stovek politických představitelů a tisíců obyčejných Japonců. Pohřební obřad začal v jednu hodinu odpoledne tamního času. Kromě rodiny a přátel na něm byl současný premiér Fumio Kišida i další zástupci vládní Liberálnědemokratické strany (LDP). Auto s rakví pak projíždělo kolem budov spojených s Abeho působením v minulosti – sídla LDP, rezidence předsedů vlád i parlamentu, do nějž Abe poprvé jako poslanec vstoupil roku 1993.

Vůz poté zamířil do smuteční síně v tokijské čtvrti Šinagava. V Tokiu byly vlajky staženy na půl žerdi. Podél ulic stály při průjezdu smuteční kolony davy lidí, mnozí se slzami v očích nebo hlavami skloněnými k modlitbě. Ozývalo se volání „děkujeme, Abe“ či „na shledanou“.

Abe, který byl nejdéle sloužícím poválečným předsedou vlády, dokázal Japoncům podle mnohých dodat pocit bezpečí. Jedna z přihlížejících, s níž mluvil reportér stanice BBC, řekla, že na začátku epidemie koronaviru, kdy byl Abe ještě v čele vlády, měla pocit, že premiér krizi řeší dobře.

Japonka Misaki Jošikavová se s Abem setkala při návštěvě turistického místa v prefektuře Jamaguči. Abe k ní prý tehdy přišel a podal jí ruku. „Byl jiný než ostatní politici, dokázal vyvolat dojem, že mezi námi a jím není žádná bariéra,“ citovala Jošikavovou agentura Kjódó. Abeho vražda ženou otřásla.

Podobný dojem vyvolával také ve světě a soustrast vyjádřilo množství politiků. Japonský ministr zahraničí Jošimasa Hajaši řekl, že vláda dostala přes 1 700 kondolencí z 259 zemí a regionů. „Znovu jsem si uvědomil, čeho Abe dosáhl v diplomacii,“ řekl Hajaši.

Mezi účastníky noční vigilie byla například americká ministryně financí Janet Yellenová i ruský velvyslanec v Tokiu Michail Galuzin. Kondolovat na japonské velvyslanectví v Paříži přišel osobně francouzský prezident Emmanuel Macron a na japonské zastupitelství v Canbeře australský premiér Anthony Albanese a ministryně zahraničí Penny Wongová.

Expremiéra Abeho při jeho předvolebním projevu v západojaponském městě Nara v pátek smrtelně postřelil jedenačtyřicetiletý bývalý voják Tecuja Jamagami. Podle investigativních zdrojů agentury Kjódó choval Jamagami nevraživost vůči jisté náboženské skupině, jejíž součástí byla také jeho matka, a věřil, že Abe byl s touto skupinou propojený.

Tagy: