Schillerová: Není jasné, jak to bude s kompenzacemi. Nová vláda by měla rychle jednat

Alena Schillerová

Alena Schillerová ke kompenzacím

Vláda Petra Fialy (ODS) ve středu představila nová opatření, o kompenzacích pro podnikatele a firmy však neřekla ani slovo. Právě to kritizuje bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). „U všech kompenzací, kromě kompenzačního bonusu, není jasné, zda a jak budou fungovat. Čekala jsem, že se k nim vláda vyjádří,“ podotkla ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jedinou skálopevnou šancí na odškodnění mají podle Schillerová podnikatelé v kompenzačním bonusu. „Ten se mi podařilo před koncem mandátu prosadit. Jedná se o 1000 korun denně pro živnostníky a mále s. r. o. a 500 korun pro dohodáře. Finanční správa je začne v lednu vyplácet. Tato kompenzace je jistá,“ podotkla.

To samé však nedokázala říci o dalších kompenzacích. „Všechny ostatní kompenzace, které jsou připravené – ať už jde o Antivirus, Covid-Nepokryté náklady či Covid 21 – u nich není jasné, jak budou. V rozpočtovém provizoriu není možné vypisovat dotační výzvy, když nemáte schválený rozpočet. Když nevíte, jaký budete mít objem peněz, tak není možné toto zprocesovat,“ pokračovala.

Sama prý očekávala, že se vláda ke kompenzacím na tiskové konferenci vyjádří. „My jsme vždy restrikce doprovázeli tím, jaké budou kompenzace. Navíc, když končí nouzový stav, tak předpokládám, že se opatření připravila podle pandemického zákona, kde jsou kompenzace více problematické,“ dodala s tím, že by vláda měla začít rychle jednat.

K samotným opatřením sdělila, že se obává, aby opatření nekončila u počtu lidí u stolu. „O tom to není. Dnes smí být u stolu v restauraci šest lidí, pak čtyři, od 3. ledna nevíme kolik. Nepochopila jsem opatření o silvestrovské noci. Padaly dotazy, jak je to myšleno. Nehledě na to, že si neumím představit, že u každé horské chaty stojí zástupce hygieny a opatření kontroluje,“ uzavřela s tím, že se jedná o opatření pro opatření.

Vládě chybí infografika

K opatřením se vyjádřil i šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Pro lidi, co žijí v opatřeních, to smysl dávalo. Ale přál bych si, aby vláda více využívala infografiku. Chybělo to, že by na stole byla popsaná opatření tak, aby byl jejich výklad jasný. Smysl mi pak dávalo, jak ministr Válek vysvětloval opatření po jednotlivých dnech,“ zhodnotil tiskovou konferenci.

K samotným kompenzacím Prouza doplnil, že na ně mají restauratéři, kteří si právě na absenci jejich uvedení na tiskové konferenci stěžovali, nárok. „Kompenzační programy jsou připravené do konce prosince. Velký problém je v tom, že vláda neřekla a nepotvrdila to, co připravil bývalý ministr Havlíček. Neřekli, kdy programy vyhlásí,“ sdělil.

Dodal, že původním plánem bylo vyhlásit je hned na počátku ledna, aby o ně mohli lidé obratem po konci roku začít žádat. „Zatím jsme na toto téma od vlády bohužel neslyšeli vůbec nic. Pevně doufám, že to napraví, jinak bude nervozita strašně velká,“ uzavřel.

Tagy: