Šedivý o riziku jaderného útoku: Dojde-li ke kolapsu Rusů na Krymu, nebezpečí existuje

Bývalý náčelník generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

Generál Jiří Šedivý o nebezpečí jaderného útoku na Krymu

Pokud by byla ruská armáda na Krymu na hranici kolapsu, mohla by Moskva uvažovat o použití jaderných zbraní ke zvrácení situace. Určité nebezpečí tam je, uvedl bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý ve vysílání CNN Prima NEWS. Sám nicméně věří, že by Rusové nepoužili jadernou hlavici přímo na bojující vojáky či obydlené oblasti na ukrajinské či čerstvě osvobozené půdě. Navíc by po takovém kroku Spojené státy nejspíše dodaly Ukrajině nejmodernější zbraně, které by pro ruské ozbrojené síly znamenaly úplnou devastaci.

Kyjev již dal v minulosti několikrát najevo, že osvobození Krymu je jeden z hlavních cílů ukrajinské armády. To platí i nadále, třebaže se zahájená protiofenzíva neodvíjela podle původních představ. Stupňující se útoky v okolí Krymského poloostrova nicméně poukázaly na napětí v řadách ruských ozbrojených sil. Pakliže by došlo ke kolapsu pod náporem ukrajinských výpadů, Kreml by mohl dát zelenou pro drastické řešení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinská brigáda zlikvidovala 20 okupantů. Kyjev ukázal, jak sčítá ztráty

„Rusové mají ve svých strategických dokumentech použití jaderných zbraní v několika variantách. Čistě teoreticky zde tato možnost tedy existuje. Jen bych upozornil na několikanásobná vyjádření bývalého ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva, který velmi často o použití jaderných zbraní mluví, mimo jiné právě ve vztahu ke Krymu,“ upozornil Šedivý.

Kdyby proto Rusové vyhodnotili, že situaci nejde zvrátit jinak než použitím jaderných hlavic, nejspíše by o tom uvažovali. „Ale věřím, že by nedošlo na použití přímo na bojující vojska nebo případně obydlené oblasti Ukrajiny či čerstvě dobytého území. Určité nebezpečí tu nicméně je,“ dodal generál na CNN Prima NEWS.

Jak by reagovaly Spojené státy americké na ruský jaderný útok? Možný scénář podle Jiřího Šedivého si můžete poslechnout ve výše.

Tagy: