Šedý zákal lze vyřešit snadno a rychle. Důležité je neodkládat operaci

Od roku 2012 se počet lidí nad 65 let v Česku zvýšil více než o 400 tisíc. A s tím přibylo i zrakových vad postihujících starší lidi, včetně obávaného šedého zákalu. Lékaři proto apelují, aby senioři neodkládali kontroly u očaře. Šedý zákal potrápil i pana Jaroslava Svobodu (77 let), kterému pomohla až operace.

Pan Jaroslav patří mezi aktivní důchodce. Ve volném čase pečuje o rodinný dům i zahradu, která jej obklopuje. Je téměř šedesát let ženatý a s manželkou se starají o slepice, kocoura a pejska. Kynologie je jeho koníčkem a neodmyslitelně se pojí i s myslivectvím, kterému se věnuje. Zrak pro něj byl vždy velmi důležitý. „Protože jako myslivec používám zbraně, pochopitelně potřebuji ostrý zrak, abych dobře zamířil a dobře zvíře trefil. U lovce je důležité, aby věděl, kam přesně mířit,“ vysvětluje.

Před dvěma lety ho však začaly trápit potíže s očima. „Bylo to, jako by se mi přes ně zatáhla záclona,“ popisuje Jaroslav Svoboda. S onemocněním zvaným katarakta nebo také šedý zákal se dříve či později setká většina seniorů. Obvykle postihuje lidi nad šedesát let, po pětasedmdesátce trápí až tři čtvrtiny lidí. Lidská čočka je během života čirá, ale s přibývajícími lety dochází k jejímu postupnému zakalování.

Pan Svoboda přiznává, že zpočátku mu mírně zamlžené vidění nevadilo, postupně si na něj zvykl. Na dálku jinak viděl i přes pokročilý věk poměrně dobře, jen na čtení si musel brát brýle. Nebezpečí postupně se zhoršujícího zraku ovšem spočívá v tom, že přichází plíživě a člověk si jej vlastně dlouho nemusí připouštět. Má zkrátka pocit, že vidí stále stejně – dokud ovšem neabsolvuje vyšetření u specialisty. Oční lékaři proto důrazně doporučují, aby senioři nezanedbávali pravidelné prohlídky a nechávali si zrak vyšetřit každý rok. „Více než 80 procentům problémů se zrakem je možné předcházet nebo je léčit,“ uvádí Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha

Jaroslav se také jako diabetik setkával s tím, že při zvýšené hladině cukru v krvi se mu zvyšovaly i dioptrie. „Dokonce se mi jednou stalo, že jsem jel s dcerou do Prahy a zpozoroval jsem, že za volantem hodně špatně vidím. Okamžitě jsme jeli na oční kliniku, kde mi naměřili -25 dioptrií! Byl to pro mě vztyčený prst, že si mám cukrovku hlídat,“ vzpomíná. Kromě výkyvů dioptrií kvůli diabetu se postupně začal zhoršovat i šedý zákal, až jeho oční lékařka v Teplicích rozhodla, že by měl podstoupit operaci, při které mu zakalenou čočku vymění za umělou nitrooční čočku.

„Jsem celkem kliďas a nenechávám se žádnými informacemi od lékařů rozhodit. Prostě jsem si řekl, že se musí provést operace, a nechtěl jsem ji nijak odkládat. Nebál jsem se jí,“ říká Jaroslav Svoboda. Od tchána své dcery, který zákrok již před lety podstoupil, navíc věděl, že operací je možné se zbavit nejen šedého zákalu, ale také brýlí. „Příbuzný dokázal po zákroku bez brýlí i číst a to mě celkem motivovalo. Těšil jsem se, že bych i já mohl dobře vidět,“ přiznává Jaroslav. Právě na doporučení svého příbuzného se rozhodl podstoupit zákrok na Oční klinice NeoVize v Praze.

„Předoperační vyšetření probíhalo téměř tři hodiny. Jednalo se o podrobné oční vyšetření na různých přístrojích, kdy mi měřili i nitrooční tlak a spoustu jiných věcí. Pak jsem byl u optometristy, který mi vysvětlil různé možnosti, jak se operace může provádět a jakým způsobem se šedý zákal řeší,“ popisuje pan Svoboda svou zkušenost.

Operace byla bezbolestná, zákrok proběhl rychle a bez komplikací. Celou dobu mi lékař popisoval, co provádí, to mi moc pomáhalo.

Operace u pana Jaroslava probíhala bez problémů, celkově trvala přibližně 20 minut se vším všudy. „Nebolelo mě vůbec nic. Pan doktor Lubomír Továrek, který mi operaci prováděl, je úžasný lékař. Po celou dobu operace mi říkal, co provádí, a to mi dost pomáhalo, protože jsem díky tomu v každé chvíli věděl, co se se mnou děje,“ vzpomíná Jaroslav na zákrok.

Po operaci se cítil dobře, ale operované oko nechal ještě celé odpoledne i večer zalepené. Až ráno odlepil čtvereček gázy a nakapal si podle lékařových instrukcí antibiotické kapky, což pak musel dělat několik dní. Lepší vidění zaznamenal okamžitě, i když ještě nebylo stoprocentní. Postupně se však zlepšovalo. Po celou dobu mu byla oporou jeho rodina – manželka i dvě dcery.

Šedý zákal lze vyřešit bezbolestně

Naštěstí lze šedý zákal vyřešit rychlou a bezbolestnou operací, při níž je zakalená čočka vyjmuta a nahrazena novou, umělou. „Šedý zákal v pokročilém stádiu už značně negativně ovlivňuje zrak, a člověk tak postupně přichází o nejdůležitější zdroj vizuálních informací z okolí. Odstranění šedého zákalu může být také výraznou prevencí atrofie mozku z důvodu stařeckých změn,“ vysvětluje Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

Nejde tedy jen o samotný zrak, ale i o celkové zdraví seniorů a jejich soběstačnost. Ačkoliv je však operace šedého zákalu ambulantní, trvá jen okolo čtvrt hodiny, není nutné kvůli ní podstupovat narkózu, a navíc je bezbolestná, stejně ji pětina seniorů odkládá, protože má ze zákroku obavy.

Docentka Skorkovská však varuje, že dnes již neplatí dřívější tvrzení, které pravilo, že se má šedý zákal „nechat uzrát“. „Léčbu šedého zákalu doporučuji hned, jakmile se začne pacientovi zhoršovat vidění. Jednak je zbytečné trápit se se zhoršeným zrakem a také platí, že čím dříve pacient přijde, tím rychlejší a snadnější operace je,“ dodává lékařka, která provedla již více než 30 tisíc očních operací. Díky prémiovým čočkám se navíc lze i „na stará kolena“ definitivně zbavit brýlí na dálku, na střední vzdálenost i na blízko.

Tagy: