Šéf ORLEN Unipetrol: Připravujeme se na odříznutí dodávek ropy z Ruska

ORLEN Unipetrol

Interview PLUS (27)

Evropa uvalila sankce na většinu ruské ropy. Obejdeme se definitivně bez ní a jak se takové rozhodnutí promítne na cenách pohonných hmot? V případě, že by se ze dne na den zastavilo zásobování ruskou ropou do Česka, budou tuzemské rafinerie schopny díky zásobám a rezervám zajistit fungování trhu na čtvrt až půl roku.

Jak v pořadu Interview Plus řekl Tomasz Wiatrak, šéf skupiny ORLEN Unipetrol, v minulosti už podobné situace nastaly, aniž by to koncoví zákazníci pocítili.

Minimalizace závislosti na dodávkách ruské ropy

Evropská unie letos v létě uvalila sankce zhruba na třetinu dovozu ruské ropy a od příštího roku by měl být její dovoz zakázán z většiny. Země jako Česká republika, které jsou závislé na dodávkách z ropovodu Družba, mají sice výjimku, přesto je třeba zajistit dodávky i z jiných zemí. „V tuto chvíli v našich rafinériích zpracováváme 50 % ruské ropy a 50 % neruské ropy,“ dodává Wiatrak.

Neruské druhy ropy k nám tečou ropovodem TAL z moře z Itálie a ruská ropa teče ropovodem Družba přes Ukrajinu a Slovensko,“ říká Tomasz Wiatrak, šéf ORLEN Unipetrol.

Změna poměru dodávek ropy je náročný proces, který už podle Tomasze Wiatraka trvá delší dobu. „Dvacet let zpět byl podíl ruské ropy o hodně větší. Určitě je pořád vysoký a pořád se ho musíme snažit snižovat, to je střednědobý cíl.“

Je tedy Česko připraveno přestat definitivně odebírat ropu z Ruska?

Podle generálního ředitele skupiny ORLEN to možné je. Důležité jsou investice do náhrady ropovodu Družba, o nichž jedná společnost ORLEN s českou vládou. „V tuto chvíli řešíme navýšení kapacity ropovodu TAL (Transalpinský ropovod, pozn. red.). Ta investice by měla být připravena za dva a půl roku.“

Existuje ovšem obava, že by ruský prezident Vladimir Putin mohl nařídit zastavení provozu ropovodu Družba. Podle Tomasze Wiatraka se společnost ORLEN Unipetrol snaží připravit na několik scénářů. Bohužel je nutné počítat s tím, že stejně jako zemní plyn z Ruska i ropa nejspíš podraží. Už teď jsou patrné výkyvy cen. „Jeden den jde nahoru, druhý dolů podle rozhodnutí Spojených států nebo OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu, pozn. red.). Situace se mění i s aktuální hodnotou koruny vůči dolaru, která ovlivňuje finální cenu ropy,“ vysvětluje Wiatrak.

Vývoj cen PHM

Vláda už letos v červnu snížila spotřební daň na naftu a benzín, důvodem byly vysoké maloobchodní ceny, například u čerpacích stanic. „Za mě určitě rozhodnutí o snížení spotřební daně dává smysl a ovlivňuje pozitivním způsobem tu finální cenu pohonných hmot,“ říká Tomasz Wiatrak.

Opatření je to ale pouze dočasné. Máme se tedy připravit na opětovné zvyšování cen ropy a pohonných hmot?

„Tady hraje klíčovou roli čas. Za dva roky, až dokončíme rekonfiguraci litvínovské rafinérie na neruskou ropu a stát zajistí zkapacitnění ropovodu TAL, se situace uklidní,“ říká s nadějí generální ředitel ORLEN Unipetrol.

Nicméně aktuálně se v Česku opět blížíme k hranici 50 Kč za litr nejen v případě nafty, ale také benzínu. Jak ovšem Tomasz Wiatrak upozorňuje, vysoká cena neznamená vyšší výdělek pro výrobce. „Nejlepší je situace, kdy je cena paliv nízká a lidé hodně cestují. My máme stejnou marži při nízkých a vysokých cenách paliv. Náš zájem tedy je, aby lidé co nejvíc cestovali.“

Ceny pohonných hmot jsou v Česku i přes růst v posledních měsících stále srovnatelné s cenami v zahraničí, kde se s jejich navyšováním potýkají také.

Daň z mimořádných zisků

Jedno z posledních rozhodnutí vlády je uvalení tzv. daně z mimořádných zisků na rafinérie i energetické skupiny. Tedy i na ORLEN Unipetrol. „Dotkne se nás to moc, ale čekáme, jak to finální rozhodnutí bude vypadat, protože informace se mění ze dne na den. Já mám k tomu otázky, na které bych rád slyšel odpověď. A cítím nejistotu s ohledem na to, jak to má zafungovat. Ptám se, zda máme dělat investice, které jsou potřebné k dlouhodobému zajištění fungování našich rafinérií a dodávek paliv. Takže otázek mám hodně, tak jako asi ve většině průmyslu,“ říká v pořadu Interview PLUS Tomasz Wiatrak s tím, že nedokáže jistě předvídat, jaký vliv bude mít daň na ceny pro koncové zákazníky.

Jedním z významných cílů, které si společnost ORLEN Unipetrol vytyčila, je ekologičtější provoz. „Do roku 2050 chceme být emisně neutrální. Do roku 2030 chceme snížit emise o 20 %,“ říká Tomasz Wiatrak s tím, že ekologie i přes náročné období, jakým si celý svět aktuálně prochází, zůstává v ORLEN Unipetrol důležitým tématem.

Tagy:
ropa Vladimir Putin Evropa palivo Evropská unie Česko Rusko Unipetrol Orlen Unipetrol PKN Orlen pohonné látky