Jsem zděšena, říká senátorka. Jak dlouho budou naše děti ten schodek splácet?

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) uvedla, že ji hlasování z minulého čtvrtka o daňových změnách překvapilo a nesouhlasí s ním. Do Senátu návrh prošel Poslaneckou sněmovnou za podpory ANO, ODS a SPD, nechce ho ale ani premiér Andrej Babiš (za ANO). Společně s ministryní proto chtějí požádat o pomoc Senát a ze změny vyškrtnout zvýšení slevy na poplatníka. „Nevím, zda z mé strany budou mít pochopení. Je však potřeba ten zmatek napravit. Na celou rozpravu se těším,“ uvedla v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS senátorka Adéla Šípová (za Piráty). O tom, jak hlasování v Poslanecké sněmovně probíhalo, diskutoval v pořadu i člen sněmovního rozpočtového výboru Jan Řehounek (ANO).

Hlasování v Poslanecké sněmovně minulý týden v noci ze čtvrtka na pátek se účastnil i Řehounek. „Byl jsem u toho. V ten den jsem byl ve sněmovně od osmi ráno. O daňovém balíčku se začalo hlasovat až 13 minut po půlnoci,“ uvedl. Člen jeho strany, primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO), v pátek v CNN Prima NEWS uvedl, že podle něj ani poslanci nevěděli, co schválili.

„Nesouhlasím s jeho výrokem. Všechny pozměňovací návrhy byly dávno projednány, všichni se s nimi mohli obeznámit. To, jak hlasování nakonec zvládli, si ale musí říct každý sám za sebe,“ míní Řehounek. Straníci prý byli připraveni podpořit projednané návrhy, ale to, jaké návrhy se nakonec schválily, je podle Řehounka věc druhá.

Je potřeba napravit zmatek

Nyní budou ministryně financí s premiérem po Senátu žádat, aby zrušil navýšenou slevu pro poplatníky. „Já jsem spíše zastáncem pro daňovou slevu pro poplatníka, přijde mi to spravedlivější,“ uvedla Šípová na dotaz, zda pro návrh ministryně zvedne ruku. Na rozpravu mezi senátory je však zvědavá. „Nevím, zda z mé strany budou mít pochopení. Je potřeba napravit vzniklý zmatek, protože vláda přišla s něčím, na čem nebyla domluvena a vznikl chaos,“ míní senátorka.

Rozpravu v Senátu bude sledovat i Řehounek. „Do sněmovny se mělo jít s jedním návrhem – že po zrušení superhrubé mzdy se daně měly snížit na 15 a 23 procent. Předseda ČSSD Jan Hamáček však přišel s něčím jiným. Překvapilo nás, že namísto 27 tisíc prošla sleva na poplatníka ve výši 34 tisíc,“ uvedl Řehounek.

Hamáček na svém Twitteru uvedl, že se sejde s předsedy klubů v Senátu a navrhne kompromis – zrušení superhrubé mzdy, daně o sazbách 19 a 23 procent a slevu na poplatníka ve výši 30 tisíc korun. „Probíhají jednání v rámci klubu, více k tomu ale nechci říci,“ komentovala Šípová. Daňová úleva by údajně měla být pouze na dva roky, příští ministr financí by tak po svém nástupu znovu daně navýšil. „O tom jsme už slyšeli, ale v zákoně to uvedené není,“ míní senátorka.

Podle ní jsou ale daňové změny v současné době překotné. „Nerozumím tomu, proč v této době přicházíme s takovými daňovými změnami. Nevíme ani, co nás bude čekat v lednu, nevíme nic. Vrháme se do nějakého vzduchoprázdna,“ komentuje situaci Šípová. Řehounek ale míní, že balíček nepřišel ze dne na den a v době, kdy byl sestavován, nebylo jisté, kdy přijde druhá vlna koronavirové pandemie.

V roce 2025 narazíme na dluhovou brzdu

Schodek pro příští rok byl vyčíslen na 320 miliard korun, nebyly v něm ale započítany daňové úlevy. „Pokud budu vycházet z toho, co je na stole a jak Poslanecká sněmovna změny přijala, tak si musíme připočíst 130 miliard korun a blížíme se ke 450 miliardám,“ uvedl Řehounek. Na dotaz jak dlouho budou naše děti tento dluh splácet Šípová uvedla, že nemá ponětí.

„Jsem zděšena. Národní rozpočtová rada prohlásila, že v roce 2025 narazíme na dluhovou brzdu. Je to něco, co se dá označit jako strop, přes který už nemůže zadlužení pokračovat. V současné době je nastaven na 55 procent české ekonomiky. Jak ho vláda v současné době ukočíruje, a zda má nějaké mantinely, tak o tom nejsem vůbec přesvědčena,“ uvedla Šípová.

Podle senátorky by z prohlášení ministryně financí, že chyba odhlasování je neomluvitelná, mělo plynout nějaké poselství. „Nevíme, jak spolu vláda komunikuje. Koresponduje to s chaosem i v jiných oblastech. Občané by si zasloužili uklidňující poselství a rozpočtová nezodpovědnost není tou správnou cestou,“ dodala Šípová.

Tagy: