Senior z Tachovska žije už rok bez dodávek elektřiny. Svítí a topí díky několika vychytávkám

Svérázným způsobem vyřešil zdražování energií senior z malé vesnice na Tachovsku. Bývalý truhlář musí vyjít s 11tisícovým důchodem. Když mu přišlo navýšení záloh na elektřinu o 50 procent, rozhodl se k razantnímu kroku, jak se obejít bez elektrické energie od distributorů.

Loni v únoru si nechal odmontovat elektroměr. Už přes rok tak žije bez dodávek elektřiny. Svého rozhodnutí rozhodně nelituje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ANKETA: Hanba, hlavně, že oni mají do huby. Důchodci zuří kvůli snížení valorizace penzí

„Přijel mechanik, sundal hodiny a od té doby jedu na svojí energii,“ začal pan Jaroslav Hofmann. „Jsem na třetinových provozních nákladech. Teďka přes zimu tak pět set až šest set korun a v létě mi to spadne na tři sta i dvě stě,“ popisoval své výdaje.

Po domě natáhl dvanáctivoltové rozvody, na ně napojil úsporná led světla. Vše uživí autobaterie, dobíjená z fotovoltaického panelu. „Autobaterie napájí celou světelnou soustavu v baráku, celá zátěž je asi třicet wattů, běžně používám šest až osm wattů,“ pokračoval.

Pořídil si i benzínový agregát, který vyrábí 230 voltů. S ním pohání pračku, čerpadla a stroje.

„Pořizovací náklady celého toho zařízení vyšly asi na čtrnáct tisíc a já vám řeknu, že to mám za rok zpátky,“ prohlásil pan Hofmann.

Na autobaterii má zapojený měnič napětí. „Tyhlety krabičky, každá má svojí funkci. Ta levá nám ukazuje, kolik nabíjí solární panel,“ vysvětloval.

Toto řešení ale není pro každého

Jedna z věcí, kterou pan Hofmann musel během roku předělávat, je například umístění solárního panelu. „Teď ho máme nakloněný víc dolů, až bude sluníčko nahoře, tak ho otočíme nahoru,“ řekl.

Další z vychytávek je nová pec, kterou postavil na podzim. Bude sloužit nejenom k vytápění domu, ale dá se na ní i uvařit. Dodal, že náklady na topení byly přibližně 13 tisíc korun za palivové dřevo.

Odpadní teplo z krbových kamen ohřeje vodu. Napojení na obecní vodovod zrušil už dávno. „Máme studnu, kde nám čerpadla nastrkají vodu do nádrže. Z ní potom jde voda samospádem do baterií, do dřezu a do pračky,“ uvedl.

A když zlobí čerpadlo, tak jednoduše použije klasický rumpál, jako měly naše babičky, říká Jaroslav. Nádrž na tisíc litrů mu prý bohatě stačí.

„Je to velice dobré, při dnešních cenách za energie,“ sdílel svůj názor místní obyvatel jménem Petr.

„Když bude těch lidí víc, že se pak bude něco dít s tou elektřinou, nebudou nás takhle úplně sdírat,“ vyjádřila se další místní Slávka.

Pan Hofmann přiznává, že jeho řešení není pro každého. V malém domku žije jen se svým psem. Aby takhle fungovala větší rodina, to by asi nešlo.

Tagy: