Dětskou hereckou hvězdu Romana Čadu učitelky vydíraly. Šikaně později čelila i jeho dcera

Jako dítě Roman Čada, který 7. března slaví 62. narozeniny, zazářil v řadě českých filmů a seriálů. Mezi nejznámější patří role obětavého bratra Martina, alias Prcka, ve filmech Můj brácha má prima bráchu a Brácha za všechny peníze. Proč se herectví dále nevěnoval a kde se nakonec profesně uplatnil?

Přestože Roman Čada patřil k dětským filmovým hvězdám, hercem se nikdy necítil. Nejvíce se proslavil rolí starostlivého Martina, alias Prcka, ve filmech Můj brácha má prima bráchu a Brácha za všechny peníze. „Vzpomínám na to se sentimentem. Byla to pro mě jako dítě nezapomenutelná zkušenost. V dobrém i ve zlém. Protože jsem už předtím hrál v jiných filmech, například Přijela k nám pouť nebo v seriálu My z konce světa, pozvali mě na konkurz, z něj na kamerové zkoušky a bylo to,“ prozradil Roman Čada redaktorovi webu CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dětská filmová hvězda Tomáš Holý se dožil pouhých jednadvaceti let. Co se v osudný den stalo? Před smrtí randil se zpěvačkou Lucií Bílou

S Libuší Šafránkovou si zahrál ve třech filmech

Ve společnosti hvězd, jako byl Vladimír Menšík, Slávka Budínová či Josef Bláha, míval občas trému, ale ostych nakonec překonal. „Samozřejmě jsem byl trochu nesvůj mezi tak slavnými herci, ale to se srovnalo. S panem Řehořem i s Libuškou Šafránkovou jsem hrál ve třech filmech, a tak jsme se už trochu znali. A pan Řehoř byl opravdu vynikající člověk,“ uvedl Čada.

Nezapomenutelné chvíle v maskérně prožil s Vladimírem Menšíkem. „Salvy fórů a příběhů. Celý filmový štáb se vždy motal kolem maskérny tak, aby ty Menšíkovy historky slyšel. Ale to bohužel nelze reprodukovat. To bylo něco z umění Vladimíra Menšíka. Všichni se ke mně chovali velmi korektně. Nicméně když se jelo na natáčení taxíkem, tak se v něm s oblibou kouřilo. A na dítě se nebral zřetel. Od té doby jsem na kouření alergický,“ zavzpomínal s úsměvem.

Proč se nestal hercem?

Měl sice našlápnuto k velké herecké kariéře, ale nakonec se vydal jinou cestou. „Popravdě, na gymnázium jsem byl pod jistým tlakem, abych pokračoval ve studiu režie na FAMU. Mé přípravy se ujal i pan Řehoř (herec Zdeněk Řehoř, pozn. red.), kterého jsem si velmi vážil. Do té doby se dělaly talentované zkoušky v měsíci únoru. A tak jsem si říkal, že se vlastně nic neděje, když zjistí, že opravdu nejsem talent, pak půjdu v běžném termínu na zkoušky ČVUT. No ale tento rok poprvé přesunuli talentovky až na červen. A tak jsem šel rovnou na elektrofakultu, kam mě to opravdu táhlo,“ přiblížil Čada.

Po vystudování ČVUT a absolvování povinné vojenské služby začal pracovat ve vývoji, kde se dostal k počítačům, které ho fascinovaly. „Po nějaké době jsem je i začal stavět, prodávat a servisovat. To mi vydrželo do roku 1995. Poté jsem založil internetovou kavárnu. Jako koníček jsem se věnoval vývoji konstrukce energeticky úsporných rodinných domů na bázi obšité ocelové konstrukce,“ prozradila dětská herecká hvězda.

Učitelky mu nabízely výměnný obchod

Už ve svých čtrnácti letech postavil svoji první plachetnici, s níž vyplul na moře. „Jako kapitán námořní plavby začal jezdit na regaty do Chorvatska. Jezdíme i na Balt, do Řecka nebo Karibiku. Dovolenou bez plachetnice si už nedokážu představit,“ prozradil Roman Čada, který je otcem tří děti. Z prvního manželství má dceru Terezu, z druhého syna Josefa a dceru Marii. Všichni dobře vědí, že byl jejich otec jako dítě slavným hercem.

„Moji dceru z prvního manželství to spíše poškodilo. Učitelky ji občas dávaly najevo, že vědí, čí je dítě. Co jinému prošlo jako klasická dětská lumpárna, jí ne. Mě to v dětství ve škole také pronásledovalo. Kvůli filmování jsem dokonce musel změnit školu. Byl jsem moc na očích učitelek, a přece jenom trochu více živý... A to se nesnášelo. Když mi učitelky navrhly trojku z chování s tím, že jestli přejdu na jinou školu, tak mi dají jedničku, tak jsem na tento ‚obchod‘ přistoupil. Nebo to bylo vydírání? Bylo to zajímavé, uzavřel Roman Čada.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Syn zesnulé herečky Libuše Šafránkové podal žalobu na německý zámek Moritzburg, kde se natáčely scény k pohádce Tři oříšky pro Popelku

Tagy: