Havel mi chybí každý den. Dodnes mám pocit, že jsme spolu, říká jeho tajemník Žantovský

„Ze dne na den jsme se z restaurací čtvrté cenové skupiny ocitli na Pražském hradě. Ani jsme se tam nevyznali a několik týdnů bloudili,“ zavzpomínal na Václava Havla v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS jeho bývalý poradce a mluvčí a poté diplomat Michael Žantovský. Popsal i jeden z nejsilnějších zážitků, který s někdejším prezidentem měl.

Žantovský byl po sametové revoluci jedním z nejbližších Havlových spolupracovníků. V prvních letech v jeho prezidentské funkci mu dělal poradce a mluvčího. „Vše se odehrálo strašně rychle. Ještě v květnu 1989 byl Havel ve vězení a kdyby nám tehdy někdo řekl, že za pět měsíců padne v Československu komunismus, za tři roky nebude existovat Sovětský svaz a pak ani Československo, tak bychom říkali, že patří do blázince. Najednou se to však stalo a postavilo nás to do rolí a situací, na které nemohl být nikdo připravený,“ svěřil se v pořadu Povídej Žantovský.

Spolu s Havlem si prý uvědomovali „tu historickou důležitost“, na druhou stranu jim to ale přišlo nepatřičné.

„Ze dne na den jsme se z restaurací čtvrté cenové skupiny ocitli na Pražském hradě. Ani jsme se tam nevyznali a několik týdnů bloudili,“ pokračoval bývalý diplomat. „Do toho začaly přijíždět slavné osobnosti – umělci, prezidenti a králové. Člověk si mohl říct, že se mu to buď jenom zdá, nebo to přijme jako realitu, ale absurdní, protože stoprocentně vážně to dokáže vzít jen člověk, který věří, že se pro tuto roli narodil, je na správném místě a všichni se mu budou klanět. Havel naštěstí takový nebyl a já snad také ne,“ pokračoval publicista.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na hradní období vzpomínám nerada, říká Havlová. Popsala jeden z nejhorších okamžiků

Když mu Havel nabídl pozici mluvčího, nepřekvapilo ho to. „Velmi brzy po vzniku Občanského fóra jsem se stal jeho mluvčím. Když se pak Havel stal prezidentem a učinil mi nabídku, přešel jsem na Hrad. Nebyl jsem překvapen a nebylo o čem rozhodovat,“ vysvětlil.

Jako mluvčí a poradce prezidenta působil Žantovský v letech 1990 až 1992. V letech 1992 až 1997 se stal velvyslancem v USA.

Pořád mám pocit, že jsme spolu

„Mým nejsilnějším zážitkem z počátku té doby bylo, když Havla propustili 17. května 1989 z vězení. Čekali jsme na něj před pankráckou věznicí a on mi svěřil tašku se svými osobními věcmi, abych mu ji donesl domů. Cítil jsem se daleko víc poctěn než přijetím u nějakého prezidenta nebo veleknížete,“ doplnil.

Nyní Žantovský mimo jiné působí jako ředitel Knihovny Václava Havla. V pořadu Povídej přiznal, že mu bývalý prezident velice chybí. „Chybí mi každý den, ale ne tolik jako za jiných okolností. Díky práci, kterou v posledních osmi letech dělám v Knihovně Václava Havla, nějakým způsobem komunikuji s jeho odkazem, dílem i fotografiemi každý den. V tomto ohledu mám pořád pocit, že jsme spolu,“ dodal.

S moderátorkou Radkou Červinkovou mimo jiné pohovořil o svých setkáních s členy britské královské rodiny a prozradil, čím ho zesnulá královna Alžběta II. překvapila. Promluvil i o své knize S prominutím řečeno či o práci v psychologii. Celý rozhovor si můžete poslechnout ve videu výše.

Tagy: