Idylický vztah Svěráka a Smoljaka? Rozhádali se kvůli majetku, tvrdí režisérův syn

Zdeněk Svěrák s Ladislavem Smoljakem mnoho let tvořili nerozlučnou dvojici. Společně stáli za nezapomenutelnými komediálními filmy, spojovalo je Divadlo Járy Cimrmana, které zakládali. Podle režisérova syna Filipa si ovšem v soukromí příliš nerozuměli. V osobní rovině se podle něj rozešli už na začátku devadesátých let. Kritická slova na adresu Zdeňka Svěráka a dalších však odmítá Filipův bratr David Smoljak.

Jáchyme, hoď ho do stroje, Marečku, podejte mi pero, Na samotě u lesa, Kulový blesk, Vrchní, prchni! To je stručný výčet filmů, na nichž spolupracoval tvůrčí tandem Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák. Téměř celý život je spojovalo i Divadlo Járy Cimrmana, které založili v roce 1966, a zdálo se, že jsou jako jedna rodina.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drsné praktiky před natáčením slavných českých filmů za totality. Herci si kradli role

Zatímco Zdeněk Svěrák popisuje vztah s Ladislavem Smoljakem, od jehož narození 9. prosince uplynulo 92 let, nejen jako tvůrčí, ale také velmi přátelský, podle Smoljakova syna Filipa tomu tak nebylo a mnohé je rozdělovalo.

„Jak si byli ti dva blízcí v tvorbě a smyslu pro humor, tak byli od sebe na míle vzdálení v občanských postojích a etice. Pro řadu lidí je Svěrák symbolem skrblictví a megalomanství, což se bohužel projevilo i v jeho filmové tvorbě po odluce se Smoljakem,“ prohlásil Filip Smoljak pro CNN Prima NEWS.

V osobní rovině se podle něj rozešli už začátkem devadesátých let, a to kvůli společné chalupě v Růžkových Lhoticích. „Smoljak chtěl Svěrákovi prodat svou polovinu za férovou cenu posvěcenou znalcem. Svěrák však chtěl kupovat značně pod cenou a udělal pro to doslova vše, aby tu polovinu levně získal. Ano, ti dva byli velcí přátelé, dokud spolu nemuseli vyjednávat o majetku,“ míní Filip Smoljak.

Proč po revoluci žádný společný film nenatočili?

Poslední film Smoljak se Svěrákem natočil v roce 1987. Jednalo se o hořkou komedii Nejistá sezóna, která zachycovala peripetie malého amatérského divadelního souboru při přípravě nové hry a snaze o její oficiální schválení. Při psaní scénáře vycházeli z vlastních, autentických zkušeností, které v totalitních dobách zažívali. Další společný film už nepřidali. Nadále ovšem spolupracovali v Divadle Járy Cimrmana, a to až do Smoljakovy smrti v roce 2010.

„Ve filmové tvorbě tak soudržní nebyli. Smoljak s filmařinou postupně skončil a Svěrák svého parťáka vyměnil za vlastního syna. Bohužel, s koncem jedné umělecké dvojice a nástupem dvojice nové přišla filmová tvorba o unikátní styl, který byl místy nahrazen stylem kýčovitým a komerčním. Lidem se ale nová tvůrčí dvojice velmi líbila a těžko říct, zda by dvojice Smoljak–Svěrák měla se svým středoevropským smyslem pro humor šanci získat nejvyšší ocenění v Hollywoodu,“ narážel Filip Smoljak na skutečnost, že Svěrákův film Kolja, který natočil v roce 1996 se svým synem Janem, získal prvního českého Oscara.

Je mi bratrových výroků líto, říká David Smoljak

Zdeněk Svěrák výroky Filipa Smoljaka dlouhodobě nekomentuje a distancují se od něj i jeho sourozenci.

„Když se dívám zpátky, vidím, že naše cesty se rozdělily po tátově smrti. Bratr si vzal do hlavy, že jeho životním úkolem je všemi prostředky bránit cimrmanovský odkaz před různými vetřelci, jako jsou všichni jeho sourozenci, Divadlo Járy Cimrmana nebo Zdeněk Svěrák. Je mi to samozřejmě líto. Ale je to jeho cesta a my s tím, obávám se, nemůžeme nic dělat,“ povzdechl si pro CNN Prima NEWS jeho bratr David Smoljak.

Co všechno prozradil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS režisér Jan Svěrák?

Tagy: