Jan Kačer podepsal osudový revers. Nemocnici opustil navzdory nesouhlasu lékařů

Jan Kačer patřil k hereckým legendám.

Zemřel herec Jan Kačer

Ve věku 87 let zemřela herecká legenda Jan Kačer. V posledních letech ho sužovaly vážné zdravotní problémy. Trápilo ho nemocné srdce a léčil se s cirhózou jater. Pár týdnů před smrtí byl hospitalizován se zápalem plic, nemocnici však opustil předčasně na svoji vlastní žádost.

Herce Jana Kačera poslední roky sužovaly vážné zdravotní problémy. Před třemi lety mu lékaři voperovali novou srdeční chlopeň, následně mu byla diagnostikována cirhóza jater, nemoc, která postihuje především alkoholiky, což hvězdu seriálů Rodinná pouta a Velmi křehké vztahy zaskočilo. V rozhovoru pro pořad Showtime se tehdy dušoval, že alkoholu nikdy neholdoval a celý život žije střídmě. „Není to spravedlivé,“ prohlásil. Ke všemu mu začaly otékat nohy a začal mít velké problémy s chůzí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Zazářil také v seriálu Rodinná pouta

Nechtěl umírat v nemocnici

Před dvěma týdny byl v nemocnici hospitalizován se zápalem plic. Špatně dýchal a už tehdy se jeho nejbližší strachovali o jeho život. Sotva se mu ale udělalo lépe, navzdory nesouhlasu lékařů podepsal revers a odešel do svého milovaného domova. To byla zřejmě osudová chyba. I přes zdravotní problémy se snažil být do poslední chvíle aktivní, radoval se ze svých dětí, devíti vnoučat a pěti pravnoučat.

Zásadní zlom v jeho životě nastal před třemi lety, kdy zemřela jeho milovaná manželka, herečka Nina Divíšková, s níž prožil sedmapadesát let. Ta poslední roky života bojovala s Alzheimerovou chorobou, což bylo pro oba psychicky velmi vyčerpávající.

„Nesnáším tu nemoc. Mám čím dál víc Ninu rád. Čím je hubenější, tím víc ji mám rád. Ale projevy nemoci, sobecké výkřiky a poroučení: Dej mi pivo, dej mi cigaretu. A jak se opakuje, jak zapomíná. To mě tak neobyčejně se*e, že na ni někdy i řvu,“ řekl dva roky před smrtí své ženy Jan Kačer časopisu Instinkt s tím, že svým křikem se v ní snaží probudit tu noblesní dámu, kterou Divíšková bývala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Herec Roman Vojtek s manželkou promluvili o svém synkovi

Tagy: