Jiří Wimmer bavil lidi, sám trpěl. Třikrát se pokusil o sebevraždu, rozdrtil ho autobus

Českému komikovi Jiřímu Wimmerovi by ve čtvrtek bylo osmdesát. Jeho život vyhasl předčasně a tragicky. Dožil se pouhých 57 let. Jaké bylo soukromí nezapomenutelného baviče, který uměl rozesmát lidi, sám ale trpěl depresemi a cítil se nešťastný?

Wimmera pro český showbyznys objevil hudební producent Petr Hannig. „Na přehlídce bavičů v Praze mě tehdy zaujal svojí ježibabou v maďarštině. Pak s námi začal jezdit jako host vystoupení zpěváka Vítězslava Vávry. Měl na pódiu vyhrazených deset minut, pak z toho bylo minut dvacet, ale on se vždycky tak rozjel, že byl k nezastavení, a nakonec z toho byla třičtvrtěhodina. A my mohli být v pohodě v šatně. Pak už jsme jenom zahráli největší hity a bylo vymalováno,“ zavzpomínal Hannig pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drsné praktiky v českém šoubyznysu za totality. Vládl Ladislav Štaidl, umělci se kradli

„Tehdy ještě na Wimmera bývalo spolehnutí a nikdy se nestalo, že by například prošvihl představení. Jirka měl období, kdy nepil ani kapku, a pak v tom naopak lítal. Když s námi ale jezdíval, choval se naprosto profesionálně, nebyl s ním jediný problém. Akorát když jsme přijeli na Ostravsko, nesměl říkat věhlasnou báseň Petra Bezruče Ostrava, která začíná Sto roků v šachtě žil... (smích) Jednou tam kvůli tomu málem dostal přes hubu (smích). Wimmer byl strašně chytrej kluk, pohodář. Na každý zájezd s sebou nosil dvanáct kastrůlků s jídlem, které mu navařila jeho manželka. Ale byl lakomej, nikdy nikomu nedal ochutnat. Vždycky říkal: Jestli chceš, přijď ke mně, ona ti navaří,“ prozradil Hannig.

Wimmer byl dvakrát ženatý, manželství ale pokaždé skončilo rozvodem. Přestože byl brilantním bavičem, v soukromém životě trpěl těžkými depresemi a psychickými problémy. Třikrát se pokusil o sebevraždu, stal se závislý na alkoholu a několikrát pobýval v protialkoholní léčebně. V osmdesátých letech prodělal těžkou autonehodu poté, co usnul za volantem a naboural do stromu. Přežil jen zázrakem. Avšak 25. ledna 2001 už takové štěstí neměl. Když v podnapilý přelezl v pražských Dejvicích zábradlí a přecházel silnici mimo přechod, srazil ho autobus. Na místě byl mrtev. Bylo mu pouhých 57 let.

Wimmer, přezdívaný Klobouk, byl všestranně nadaným umělcem. Psal básně, měl pěvecké a hudební nadání, kreslil a vymýšlel anekdoty. Mezi jeho záliby patřil sport, nejvíce tenis.

Z komedie Jáchyme, hoď ho do stroje! ho vystřihli

Mezi jeho spolužáky na DAMU patřil například Vladimír Pucholt nebo Jan Vala, s nímž po studiu úzce spolupracoval a prožil kus života. „Jezdili jsme uvádět koncerty skupiny Rangers –⁠ Plavců. K tomu jsme si sami vymýšleli scénky. Třeba ve španělštině, byli jsme spolu též na Kubě. Udělali jsme spolu scének habaděj. Natočeny jsou, myslím, jen dvě. Je to škoda. Byl to laskavý, hodný a všestranně talentovaný člověk, se kterým jsem se nikdy nepohádal,“ zavzpomínal pro MF DNES Jan Vala, jenž se nejvíce proslavil jako televizní moderátor.

Společně si zahráli i ve slavné komedii Jáchyme, hoď ho do stroje! A to ve scéně protiúplatkového kurzu. „Tehdy jsme byli s Jirkou Wimmerem v Ypsilonce. My jsme znali Divadlo Járy Cimrmana a Svěrák se Smoljakem zase Ypsilonku. Tam nás viděli a oslovili nás. K této scéně se vztahuje jedna nepříjemnost. Když mě v roce 1984 vyhodili z televize, celou ji z filmu vystřihli. Trvalo několik let, než to tam soudruzi vrátili zpátky. Bylo to až po intervencích obou autorů a režiséra Lipského,“ poznamenal Vala.

S Wimmerem se pracovně rozešel poté, co začal komik holdovat alkoholu víc, než je zdrávo, a přestalo na něj být spolehnutí.

Tagy:
výročí smrt deprese sebevražda neštěstí Ostrava tragédie herec bavič Praha Vítězslav Vávra Petr Hannig Studio Ypsilon Vladimír Pucholt Petr Bezruč Jiří Wimmer Jáchyme, hoď ho do stroje! Jan Vala