Nemocný manžel jí poranil krk. Česká Whitney Houston mluví, nemůže však zpívat

Její hlasový rozsah byl srovnatelný s americkou hvězdou Whitney Houston. Zpěvačka Marcela Králová dokonce nazpívala několik českých verzí hitů této pěvecké divy. V 80. letech se navíc těšila vysoké popularitě a získala řadu ocenění. Nyní však 67letá umělkyně věnuje veškerou pozornost svému manželovi, hudebníku Jiřímu Špidlovi. Její životní láska trpí Alzheimerovou chorobou. Kvůli jeho zhoršenému zdravotnímu stavu dokonce nemůže zpívat, Špidla ji totiž udeřil do hrtanu.

Od 70. let se Králová začínala zapisovat do povědomí českých fanoušků. Osudový byl však rok 1973, kdy se setkala s Jiřím Špidlou – později partnerem a od roku 2002 manželem. Hudebník jí nabídl tříleté angažmá ve Finsku. V 80. letech již dobývala festivaly jak v Česku, tak v zahraničí. Na kontě má umělkyně řadu alb a písní, například „Já netančím“ či „K nám láska přichází“.

Fanoušky oslovila zejména tříoktávovým sopránem, a ne nadarmo se jí přezdívá česká Whitney Houston. Dokonce přezpívala některé její hity do češtiny. Od prosince 2020 si však Králová zazpívat nemůže. Na vině je zranění, které jí přivodil její milovaný, avšak nemocný manžel.

„Má reflex, že jak se mu sáhne na kalhoty, tak je zle. Chtěla jsem ho sprchovat, snažila jsem se mu kalhoty sundat a on mě praštil. Dostala jsem do krku pravý hák. Myslela jsem, že to nic není, protože jsem normálně mluvila a nic se nedělo, ale pak jsem zjistila, že nemůžu zpívat,“ zavzpomínala pro web iDNES.cz zpěvačka.

Zranění manželovi nezazlívá

Vzhledem k tomu, že jí úder neovlivnil řeč, posílali si ji lékaři mezi sebou. Jeden odborník jí měl dokonce říci, že ve svém věku nemá na zpívání již nárok. „Že mi atrofují hlasivky a že už prostě zpívat nebudu. Neodcházela jsem v dobrém psychickém stavu,“ svěřila se.

Při návštěvách s sebou měla nemocného manžela, což jednu zdravotní sestřičku zarazilo. „Řekla jsem jí, že ho nemám kam dát, že jsem na něj sama, tak ho beru s sebou. Odpověděla, že má být v ústavu,“ vzpomínala. U lékařů v nemocnicích nepochodila, nakonec jí byl doporučen specialista, ke kterému dochází na elektrostimulaci.

Ačkoliv za indispozici může reakce jejího manžela, nedává mu to za zlé. „Za vteřinu neví, že něco provedl. Ale někdy bych ho zabila, některé situace jsou k nevydržení. Dělám mu překážky, aby nestěhoval nábytek. Vezme pití, rozleje to, pak to rozšlape. Na zahradě sázím stromky, on je trhá,“ popsala těžké chvíle. Zpěv jí nesmírně chybí. „Jirkovi pořád pouštím nějakou muziku, on si u toho brouká a já si nemůžu vůbec zazpívat,“ uzavřela.

Tagy: