Písničkáře Karla Kryla polistopadový vývoj frustroval. O to víc měl milostných románků

Karel Kryl zemřel pouhý měsíc před svými padesátými narozeninami.

ZPRÁVY PLUS (103)

Soukromý život nezapomenutelného českého písničkáře Karla Kryla, kterého nejvíce proslavily protikomunistické songy, by vydal na román. Jeho poslední milenka o něm dokonce napsala knihu. Randil s ní v době, kdy byl ženatý. Letos 12. dubna si připomínáme jeho nedožité osmdesátiny.

Karel Kryl se během života stačil dvakrát oženit. První manželství s emigrantkou Evou Sedlářovou se rozpadlo po dvou letech, osudovou ženou se stala až německá bankovní úřednice Mariena, s níž se seznámil v roce 1976 a žil s ní až do smrti. Jak ale vyšlo najevo, milostných románků měl daleko více. Například bývalá novinářka Dagmar Světlovská vydala po jeho smrti knihu Tajemství Karla Kryla, v níž se sama označila za jeho poslední lásku. Psala v ní nejenom o jejich vztahu, ale i o Krylově přístupu k alkoholu a sexu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drsné praktiky v českém šoubyznysu za totality. Vládl Ladislav Štaidl, který měl nejlepší páky. Umělci se kradli

Krylově milence se zhroutil svět

Jak prozradila, s Krylem se seznámili na začátku roku 1990, po jeho koncertě ve Zlíně, když s ním dělala rozhovor. Od té doby byli v pravidelném kontaktu. Když Kryl v březnu roku 1994 – měsíc před svými padesátými narozeninami – zemřel, zhroutil se jí svět. Trpěla depresemi a nevysvětlitelnými křečemi, z nichž ji podle jejích slov vyléčil až její duchovní učitel – guru Jára, který byl později odsouzen za znásilnění.

Karel Kryl emigroval v roce 1969 a usadil se v německém Mnichově. Ani po sametové revoluci v roce 1989 se do rodné země natrvalo nevrátil. Polistopadový vývoj ho zklamal a byl z něj doslova frustrovaný. Spekulovalo se o tom, že se urazil, protože ho Václav Havel nepřibral do svého týmu. Podle jeho údajné poslední lásky to ale nebyla pravda, neboť o žádnou politickou funkci nikdy nestál.

Podle historika Petra Blažka je porevoluční vnímání Kryla jakožto opoziční osobnosti vůči novému režimu značně problematické a je nutné jej uvést v širší kontext. „Někteří lidé si ho dodnes absurdně přivlastňují, třeba zastánci extrémní části politického spektra,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS. Blažek je rovněž přesvědčen o tom, že sám Kryl by se proti takovým lidem vymezil.

Zpěváka Viktora Sodomu zmlátil do krve

Drsnou vzpomínku na Karla Kryla má zpěvák Viktor Sodoma. Poznali se v době dospívání na keramické škole v Bechyni, kam oba docházeli. „Kryl chodil o ročník výš a hned, když jsem tam nastoupil, jsme spolu měli incident. Byl jsem bažant a on si mě vybral, protože jsem byl nejmenší. Choval se ke mně nadřazeně, vyloženě jako mazák. Jednou mě vyzval, abych se mu postavil, takže se odehrál regulérní boxerský souboj. Jakmile mi oznámil, že se bude boxovat, vzal jsem si klasické boxerské rukavice, on si vzal pletené. Po pár úderech jsem měl krvavou hlavu,“ prozradil redaktorovi CNN Prima NEWS Viktor Sodoma.

Nakonec si k sobě ale cestu našli, spojila je vášeň pro hudbu. „Chvíli to trvalo, ale pak jsme se spřátelili. Začali jsme spolu hrát ping pong, a hlavně jsme se učili hrát na kytaru u Mikiho Ryvoly (známý trampský písničkář, pozn. red), což nás oba nesmírně bavilo,“ zavzpomínal Sodoma: „Po škole se naše cesty rozešly. On nastoupil jako mistr do keramické továrny v Teplicích, já se vrátil do Prahy. Po čase mi někdo pustil jeho nahrávky, prý poslechni si to, nějaký Kryl. V té době ještě neznámý. Okamžitě jsem poznal ty akordy, ten rytmus, to bylo přesně to, co nás na internátu Miki učil. Texty ale byly opravdu básnické, to se musí nechat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak bývalí prezidenti ČR Václav Klaus a Miloš Zeman vzpomínají na 17. listopad 1989?

Tagy: