Tajemství Karla Kryla: Se Sodomou se rval, Gotta ranil slovy. Jonák ho považoval za učitele

Od smrti nezapomenutelného českého písničkáře Karla Kryla, kterého nejvíce proslavily protikomunistické songy, uplynulo 29 let. Zemřel v březnu 1994 náhle a nečekaně na srdeční příhodu pouhý měsíc před svými padesátými narozeninami.

Na Keramické škole v Bechyni se Karel Kryl potkal s budoucím zpěvákem Viktorem Sodomou. Do oka si ale zrovna nepadli. „On chodil o třídu výš a hned, když tam nastoupil jsme spolu měli incident. Byl jsem bažant a on se ke mně choval vyloženě jako mazák. Vybral si mě, protože jsem byl nejmenší. Jednou mě vyzval, abych se mu postavil, tak se odehrál regulérní boxerský souboj. Vzal jsem si klasické boxerské rukavice, zatímco on ty pletené. Po pár úderech jsem měl krvavou hlavu, tím to skončilo,“ zavzpomínal Viktor Sodoma pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Soukalová bude mít vlastní dokument. Spousta věcí je možných, řekla o návratu k biatlonu.

Nakonec se z nich ale stali kamarádi. „Začali jsme spolu hrát ping pong, chodili hrát na kytaru k Mikimu Ryvolovi. To nás oba nesmírně bavilo. Každý den jsme na intru vyhrávali. Po studiích se naše cesty rozešly. Já musel na vojnu a on nastoupil jako mistr do keramické továrny v Teplicích. Po čase mi někdo pustil jeho nahrávky, že je to nějaký Kryl. V té době ještě neznámý. Okamžitě jsem poznal ty akordy, ten rytmus, to bylo přesně to, co nás na intru Miki učil. Texty měl ale skutečně básnické, to se musí nechat,“ dodal zpěvák.

Za společným zpíváním Gotta s Krylem zůstala hořká pachuť

Ve své knize Má cesta za štěstím na Karla Kryla zavzpomínal i Karel Gott. Dva týdny po přelomovém 17. listopadu 1989 na balkonu Melantrichu společně zpívali před zhruba třistatisícovým davem československou státní hymnu. „Nápad tehdy vzešel z týmu okolo Václava Havla. Občanské fórum chtělo mít umělce na své straně, tak vznikla myšlenka symbolického spojení dvou světů. Emigranta Karla Kryla, známého z Rádia Svobodná Evropa, a mě, který svou zemi neopustil,“ líčil Gott.

Na tento památný den si do smrti uchovával krásné vzpomínky. „Zpívali jsme s Karlem Krylem unisono a postupně se k nám jednotně přidal chór hlasů lidí z náměstí. Běhal mi mráz po zádech,“ vybavil si zpěvák.

Později se k němu ovšem donesla zpráva, která ho ranila. „Krylovi údajně později rodina vyčetla, že se nechal přemluvit. Měl se prý ode mě distancovat. Načež při nějakém rozhovoru řekl, že naše společné zpívání byla politická hymna, jakási agitka, a že tam nebyl on s Karlem Gottem, nýbrž Karel Gott s ním. Přišlo mi to vzhledem k okolnostem malicherné a trochu i smutné. Dál se už k tomu raději nikdy nechtěl vyjadřovat. Přitom mě tehdy přijal v Melantrichu velmi přátelsky a jeho postoj ke mně působil upřímně. Tak nevím,“ napsal v knize Gott.

Jonák tvrdil, že byli přátelé

Naopak nechvalně proslulý kontroverzní podnikatel Ivan Jonák, který si ve vězení odseděl 18 let za to, že si objednal vraždu své manželky, ke Krylovi vzhlížel. Dokonce tvrdil, že je pojil přátelský vztah. Několik měsíců před svou smrtí na svém Facebooku zveřejnil společnou fotografii s Karlem Krylem, ke které napsal:

„K této fotografii bych si jenom dovolil dokázat lidem, kteří mě neustále napadají, že takový Karel Kryl si mě vážil, i mých názorů, i toho, co dělám, a to bylo dávno před Discolandem. Nikdy mi nebylo lhostejné, co se v této zemi děje, a vždy jsem se snažil aktivně pomoci a zapojit. Pravda... Nikdy jsem nedosahoval duševní velikosti Karla Kryla, ale byl to můj učitel a velice dobře jsme si rozuměli,“ uvedl Jonák. Jestli tomu skutečně tak bylo, už se nedozvíme.

Tagy: