Šichtařová: Zrušme Green Deal a bude na důchody. Nebojovat je jako přijmout bolševismus

Ekonomka Markéta Šichtařová

Co na to vaše peněženka 23.4.2024

Green Deal je zlo, proti kterému musíme bojovat, řekla v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonomka Markéta Šichtařová. Jeho zavedením by podle ní došlo ke zničení trhu práce a ekonomiky. Zrušení by naopak prý přineslo dostatek prostředků na důchody.

Stát od letošního roku rozšířil možnosti, kterými si Češi mohou spořit na stáří, o tzv. dlouhodobý investiční produkt (DIP). To v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS kvitoval ekonom Pavel Peterka. „Výhled je docela chmurný a v momentě, kdy budu mít dostatečně naspořeno, tak se případná špatná situace bude podstatně lépe zvládat. Pokud dojde k nějaké obrovské revoluci na trhu práce, podaří se lépe chránit klima atd., tak v ten moment se naspořené peníze neztratí a můžeme být rádi, že třeba máme něco stranou,“ popsal Peterka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrozby, které mohou vykolejit Evropu. Rizikem je Trump, El Niño i kyberataky, varují experti

Proti jeho slovům se ale ohradila ekonomka Markéta Šichtařová. „Vy jste řekl: ‚pokud se nám podaří lépe chránit klima‘. Tak to je přesně to, kudy jít nemůžeme, protože pokud se budeme ještě dál snažit tuhle ideologii podporovat a dělat něco kolem Green Dealu, tak si zničíme trh práce a ekonomiku. Takže zrušme Green Deal a bude i na důchody,“ řekla Šichtařová.

Evropa ale podle Peterky k Zelené dohodě směřuje. „My s tím příliš neuděláme,“ míní. To ale Šichtařová odmítla. „To je velmi nebezpečná a zhoubná ideologie. Když ji akceptujeme, tak je to podobné, jako kdybychom třeba ve dvacátých letech minulého století řekli, že tady nastupuje bolševismus a my to musíme akceptovat. Ne, to je zlo, proti kterému se musí bojovat,“ uvedla Šichtařová. „Je to nutné zlo,“ podotkl Peterka.

Šichtařová také zmínila, že dlouhodobý investiční produkt nevítá, protože je státem garantovaný a hrozí proto riziko, že může dojít k vytvoření určitého kartelu mezi poskytovateli tohoto produktu. Daleko rozumnější by podle ní bylo, kdyby lidé věděli, že se musí spolehnout na sebe a už od mladého věku se snažili zařídit si svoje bydlení, případně investovali do nějakých jiných reálných aktiv. „To může být třeba zemědělská půda, zlato nebo zkrátka něco, co dlouhodobě drží hodnotu,“ míní ekonomka.

Dlouhodobý investiční produkt zahrnuje jak nové, tak už existující finanční produkty, které umožňují vytváření úspor na stáří. Zároveň rozšiřuje příležitosti, do kterých lze investovat s nárokem na daňové úlevy, a přináší možnost jednotlivé produkty kombinovat. Na DIP, podobně jako na životní pojištění nebo doplňkové penzijní spoření, může také přispívat zaměstnavatel, a to až do 50 tisíc korun ročně v součtu všech tří produktů.

Tagy:
Evropa trh práce Donald Trump Zelená dohoda pro Evropu starobní důchod Markéta Šichtařová