Japonci čelí šikaně Číny, nemají mluvit nahlas. Odpad z Fukušimy vyvolal konflikt občanů

I když odborníci tvrdí, že vypouštění kontaminované vody z bývalé japonské jaderné elektrárny ve Fukušimě je bezpečné, Peking to považuje za nehoráznost a spouští masivní obviňující kampaň. Japonci teď často v Číně čelí šikaně, jejich vláda jim dokonce doporučila, aby na veřejných místech svou řečí nemluvili příliš nahlas, napsal britský list The Guardian.

Japonsko začalo na konci srpna kontrolovaně vypouštět kontaminovanou vodu z někdejší jaderné elektrárny Fukušima do oceánu. Podle OSN je proces bezpečný, ostatní státy včetně Číny prý znečištěné vody vypouštějí do oceánu v podobné míře. Odlévání odpadu z Fukušimy, kterou postihla kvůli cunami jaderná katastrofa v roce 2011, má trvat desítky let.

Peking ale posvěcení takového činu odsoudil. Číňané jsou toho názoru, že voda z Fukušimy je stále vysoce radioaktivní a vypouštění do oceánu způsobí přírodní katastrofu. Země proto zakázala dovoz japonských mořských plodů. A k tomu podle listu The Guardian zahájila obří dezinformační kampaň, která má prý za cíl Japonce očernit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vypouštění toxické vody z Fukušimy potrvá nonstop 30 let, lidé se děsí radioaktivních ryb

Dopady státem řízené, mediální a zmanipulované kampaně na sebe nenechaly dlouho čekat. Minulý týden začali lidé v čínských městech házet na japonské školy kameny a vajíčka. Japonským podnikům chodí výhrůžné telefonáty. A na sociálních sítích se bojkotují japonské produkty.

„Čína vždy chrání bezpečnost a legitimní práva a zájmy cizinců v Číně v souladu se zákonem,“ uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wenbin. Informoval o tom web BBC.

Čína pomocí klamných videí vyvolává pocit, že se na plážích objevují mrtví mořští živočichové nebo že japonský představitel, který kontaminovanou vodu z Fukušimy vypil, zemřel.

Peking také využil záběry z demonstrací v Jižní Koreji a podal je občanům s tím, že jsou to Japonci, kteří protestují proti krokům vlastní vlády. Jihokorejci ale skutečně protestovali proti vylévání odpadu z Fukušimy. Jedna restaurace v Šanghaji dokonce využila chaosu a začala lidem prodávat antiradioaktivní jídla.

Protijaponská kampaň

Japonský kabinet si za účelem uklidnění situace povolal čínského velvyslance. Podle Guardianu však schůzka nepřinesla žádné konkrétní závěry. Tokio tak dokonce sáhlo k bezprecedentnímu opatření a svým občanům doporučilo, aby v Číně nemluvili japonsky příliš nahlas. Protijaponský sentiment v Číně se v posledních letech stupňuje s tím, jak Japonsko utužuje vztahy se Spojenými státy nebo Tchaj-wanem.

V příštích 30 letech bude Japonsko vypouštět do oceánu takový objem kontaminované vody, který odpovídá 500 olympijským bazénům.

Tagy: