Silné bouře postupují Českem. Hrozí downbursty a kroupy, kde platí výstraha?

Situace v Ostravě

Hrozí silné bouřky

Meteorologové s předstihem varovali, že Moravě a Slezsku hrozí velmi silné bouřky a supercely. Podle České hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) lokálně mohou vznikat i downbursty, tedy propady studeného vzduchu se silnými nárazy. Bouřky postupují jihovýchodním směrem, doprovázet je mohou i kroupy o velikosti tří centimetrů. Výstraha před silnými bouřkami platí až do půlnoci pro několik regionů.

Výstraha před výskytem velmi silných bouřek s kroupami a nárazy větru přes 90 km/h a intenzivními krátkodobými srážkami platí od středečních 16:00 hodin do půlnoci. Upozornění se týká především Pardubického, Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje. „Vzhledem k očekávanému výskytu přívalových srážek může v oblastech s výstrahou docházet k lokálnímu zatopení nebo se může vyskytnout i přívalová povodeň,“ píše ČHMÚ.

ČTĚTE TAKÉ: Prudké bouře pustošily Německo. Padaly kroupy jako golfové míčky, svědci mluví o tornádu

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) krátce po 20:30 informoval, že velmi silné bouřky se přesunují z Olomouckého kraje do Moravskoslezského kraje. „Lze očekávat nárazy větru kolem 75 km/h, kroupy okolo tří centimetrů a přívalové srážky,“ uvedli meteorologové. Odpoledne na Facebooku upozornili na výskyt supercely na Svitavsku s postupem na Olomoucko. Výstraha před velmi silnými bouřkami platí do dnešní půlnoci.

„Pokud se s bouřkou ve zmíněných oblastech setkáte, je možné, že bude silná až velmi silná,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Martin Adamovský.

Lokálně meteorologové očekávají přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů a rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt. „Při nasyceném povodí předchozími srážkami je v orograficky členitém terénu pravděpodobný vznik přívalové povodně,“ uvedl ČHMÚ s tím, že vítr může vyvracet stromy a působit i rozsáhlejší škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod.

Nebezpečí podle expertů představují také kroupy a blesky. „Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty a kroupami. Nutno zajistit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně, sledovat dopravní zpravodajství. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst,“ radí hydrometeorologický ústav.

Nejvyšší teploty se budou ve středu přes den pohybovat v tropických hodnotách. Experti předpovídají, že půjde o 28 až 33 stupňů Celsia. Chladněji bude na severu a severozápadě Čech. Tam by se měly teploty pohybovat mezi 21 a 25 stupni.

Ve čtvrtek by mělo být v Česku polojasno až oblačno, zpočátku se mohou objevit přeháňky. Teploty předpovídají odborníci značně nižší než o den dříve. Maxima by se měla vyšplhat maximálně k 28 stupňům Celsia.

Polojasno až oblačno hlásí meteorologové i na pátek. Přes den očekávají experti i přeháňky. Přes den by se měla obloha od západu zatahovat s deštěm a bouřkami. Teploty opět vystřelí do tropického pásma. Denní maxima se budou pohybovat mezi 28 a 32 stupni Celsia, na jihovýchodě může být až 34 stupňů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Klíšťová encefalitida začíná nenápadně, varuje lékařka. Případů přibývá, na co dát pozor?

Tagy: