Šíření nákazy v Česku mírně zrychlilo. V pondělí vláda rozhodne o dalším postupu

Epidemie koronaviru v Česku znovu nabírá na síle. Rizikové skóre protiepidemického systému PES je k neděli 71 bodů ze sta, už víc než tři týdny tak odpovídá čtvrtému z pěti stupňů pohotovosti. Reprodukční číslo ukazující rychlost epidemie mírně stouplo na 1,05. Mírně se zhoršily i dva další ukazatele indexu. Testy zároveň v sobotu odhalily dalších 4800 případů covidu, o 750 víc než před týdnem.

Počet lidí s koronavirem v nemocnicích klesl oproti předchozímu dni o čtyři stovky na 5450, ve srovnání s minulým víkendem se ale téměř nezměnil. Ve vážném stavu bylo 989 pacientů s covidem, to je v únoru zatím nejméně. Od začátku epidemie se v Česku novým typem koronaviru nakazilo téměř 1,035 milionu lidí, bezmála 920 000 se mezitím vyléčilo a 17 235 lidí, u kterých se prokázal COVID-19, zemřelo.

Mírně se také zhoršily dva ukazatele indexu – průměr počtu nakažených na 100 000 obyvatel za dva týdny a čtrnáctidenní průměr pozitivně testovaných mezi seniory. Nepatrně se snížil podíl hospitalizovaných, u nichž byla nákaza zjištěna až v nemocnici. Žádná změna však nebyla tak výrazná, aby se projevila na bodovém skóre. Z údajů na webu ministerstva zdravotnictví vyplývá, že se PES už čtvrtý den drží na hodnotě 71.

V sobotu ráno ministerstvo uvádělo, že kvůli mezitýdennímu nárůstu počtu hospitalizací stoupl protiepidemický index o dva body na 73, dnes ale jeho hodnotu zpětně snížilo na 71.

I když hodnota PES už od poloviny ledna, tedy 25 dní, nepřetržitě odpovídá čtvrtému stupni pohotovosti, v Česku platí opatření pro nejpřísnější, pátý stupeň. Původně se indexem měla vláda řídit při vyhlašování restrikcí a případném uvolňování, ale nyní už jeho hodnota není podle ministerstva zdravotnictví relevantní. Hlavním ukazatelem je naplněnost nemocnic.

Pátý stupeň PES má platit, když je rizikové skóre systému na 76 či více bodech ze sta. Nejvyšší hodnoty dosáhl index na začátku roku, kdy se tři dny držel na 90 bodech. Od 14. ledna, kdy klesl na 75 bodů, se už nedostal na víc než 73 bodů. Při loňském zavedení indexu PES ministerstvo uvádělo, že zmírnění opatření se má zvážit, zůstane-li index rizika alespoň sedm dní v nižším pásmu.

Minulý týden však ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl, že index PES už nemá pro určování opatření význam, rozhodující je uvolnit přetížené nemocnice. Situace se podle něj nelepší, protiepidemická opatření přestala fungovat.

Nemocnice jsou na hraně svých kapacit

I když podle statistik je nyní hospitalizovaných s covidem o téměř 2 000 méně než před měsícem, nemocnice jsou podle ministerstva zdravotnictví na hraně svých kapacit. Právě jejich naplněnost je nyní podle vlády hlavním ukazatelem pro určování opatření proti šíření nákazy. Statistiky ministerstva totiž nezohledňují například to, že pacient s COVID-19 v nemocnici je po určité době veden ve statistikách jako negativní. V počtech hospitalizovaných nakažených se tak dál neobjevuje, přestože v nemocnici zůstává týdny, někdy i měsíce.

Aktuálně se s nákazou potýká v zemi přes 98 000 lidí. V sobotu laboratoře provedly 14 500 PCR testů na COVID-19 a přes 13 000 antigenních testů, to je zhruba poloviční počet než ve všední dny. Podíl potvrzených případů nemoci na počtu provedených testů stoupl z necelých 28 procent na 32,69. O víkendech se pravidelně méně testuje, bývá tím pádem i méně odhalených nakažených. V uplynulém týdnu většinou denní přírůstky nových případů ve srovnání s předchozím týdnem rostly, případně stagnovaly.

V pondělí vláda posoudí možná zpřísnění či úpravy, ve hře může být i další omezení cestování. Premiér Andrej Babiš (ANO) se ale přiklání k tomu, že kabinet musí spíše veřejnost přesvědčit k dodržování nynějších pravidel. Jako motivaci je podle něj nutné připravit podmínky otevírání škol, dalších obchodů či služeb. Nemá smysl zpřísňovat opatření, pokud je lidé nebudou dodržovat, uvedl v pátek premiér.

Aktuálně se s nákazou potýká v zemi přes 98 000 lidí. V sobotu laboratoře provedly 14 500 PCR testů na COVID-19 a přes 13 000 antigenních testů, to je zhruba poloviční počet než ve všední dny. Podíl potvrzených případů nemoci na počtu provedených testů stoupl z necelých 28 procent na 32,69. O víkendech se pravidelně méně testuje, bývá tím pádem i méně odhalených nakažených. V uplynulém týdnu většinou denní přírůstky nových případů ve srovnání s předchozím týdnem rostly, případně stagnovaly.

Počet zemřelých s covidem koncem tohoto týdne překročil 17 000, na překonání poslední tisícovky obětí stačilo něco přes týden. V poslední době umírá 110 až 130 nakažených lidí denně. Za pátek jich ministerstvo eviduje zatím 101 a za sobotu 61, zpětně ale počty zemřelých většinou zvyšuje.

Nákaza se nyní nejvíc šíří na Sokolovsku, za uplynulých sedm dní tam přibylo v přepočtu na 100 000 obyvatel zhruba 1334 případů COVID-19, následuje Chebsko (1306) a Trutnovsko (1288). Na opačném konci žebříčku je okres Jeseník, kde evidují za poslední týden 160 nakažených na 100 000 obyvatel.

Tagy:
nemocnice zdravotnictví epidemie Andrej Babiš opatření ANO 2011 vláda Česko koronavirus COVID-19 Jan Blatný PES infekční onemocnění (nákaza) Ministerstvo zdravotnictví České republiky pandemie covidu-19 Protiepidemický systém České republiky