Písmeno Z je v Rusku novým módním trendem. Zastavte runacismus, rozčilují se Ukrajinci

Symbol Z

Písmeno „Z“ se stalo symbolem ruské propagandy ve válečném tažení proti Ukrajině. Někteří Rusové tento symbol umisťují i na své automobily a domy. Začal se ale často objevovat i na oblečení mladých lidí, kteří se jím honosí na sociálních sítích.

Písmenem Z byly zpočátku označovány ruské tanky, obrněná vozidla a další vojenská technika nasazená na Ukrajině. Jako jeho protiváha se v ruském veřejném prostoru objevuje heslo „nět vojně“ (ne válce), které používají odpůrci války na Ukrajině.

„Zetko“ na tričkách a mikinách nosí nyní řada ruských influencerek spolu s ruskou vlajkou a trikolorou. Do módy se také vrací oblečení v oranžovo-černé barevné kombinaci, kterou nosili Rusové a ukrajinští separatisté už v roce 2014 během anexe krymského poloostrova. Tyto dvě barvy připomínají svatojiřskou stuhu, což je tradiční ruský symbol vojenské cti.

Předseda ukrajinské Liberálně demokratické ligy Arthur Kharytonov ve svých příspěvcích na Twitteru upozornil na současné masivní šíření symbolu „Z“ v Rusku. Influencerky tím podporují válku na Ukrajině, proto vyzval Instagram, aby formu této propagandy zakázal. „Zakazujete důkazy o ruských zločinech proti lidskosti na Ukrajině, ale dovolujete ruským ‚instagirls‘ šířit módní runacistickou propagandu (spojení slov Rusko a nacismus, pozn. red.)“, zdůraznil. Výzvu zveřejnil, přestože Rusko už v březnu používání této platformy zakázalo.

Plyšoví medvídci se „zetkem“

Kharytonov kritizoval i prodej hraček, které jsou ozdobeny tímto symbolem. Podle něj to může připomínat Hitlerovou propagandu a symbol hákového kříže, který se objevoval v dobách Třetí říše i na předmětech v domácnostech. „Z je svastikou runacismu,“ varoval. Jde podle něj o „další nástroj k vymývání mozku prostých lidí“. Ironií navíc podle něj je, že materiál, z něhož jsou medvídci vyrobeni, pochází z Německa. Důsledky válečné propagandy by tak mohly být stejně nebezpečné jako v nacistiském Německu. „Z značí vraždění Ukrajinců ruským lidem,“ napsal Kharytonov.

Někteří historici připodobňují ruskou invazi na Ukrajinu k někdejšímu rozšířování Hitlerova impéria. Německo už varovalo své obyvatele před používáním toho proruského válečného symbolu, jelikož jeho zobrazování může být považováno za podněcování k násilí. Symbol již zakázalo několik spolkových zemí.

Tagy: