Covid máme pod kontrolou, hlásí věznice. Příbuzní odsouzených tomu nevěří

Vrah

Problémy ve věznicích

Hygienici aktuálně řeší několik ohnisek nákazy v českých věznicích. Desítky případů evidují v Pardubicích či ve Stráži pod Ralskem. Další stovky odsouzených v nápravných zařízeních jsou v karanténě a testy na nemoc COVID-19 je teprve čekají.

Stále se dá očekávat, že se počty pozitivně testovaných v zasažených věznicích budou výrazně navyšovat. Například v nápravném zařízení ve Stráži pod Ralskem je nyní nakaženo dvacet odsouzených, téměř třetina věznice je navíc v karanténě.

„Jsou to zhruba dvě stovky odsouzených, kteří měli rizikové kontakty s nakaženými. Ty teprve budeme vyšetřovat PCR testy a dá se očekávat, že nové případy přibudou,“ tvrdí Vladimír Valenta, ředitel Krajské hygienické stanice Libereckého kraje. Testování ve věznici začne až ke konci týdne, je potřeba nechat několik dní pauzu od rizikového kontaktu, aby výsledky zachytily reálný obraz šíření nákazy.

Obdobná situace panuje i ve věznici v Pardubicích. I zde jsou podle hygieniků řádově desítky nakažených. „Testování PCR testy odhalilo větší množství pozitivních, jak mezi odsouzenými, tak i zaměstnanci,“ uvedl Antonín Vykydal, ředitel Krajské hygienické stanice Pardubického kraje. V některých médiích se objevila informace o 170 nakažených, o tak vysoké číslo se ale podle ředitele hygienické stanice nejedná.

Příbuzní odsouzených mají strach

Vedení vězeňské služby nepovažuje současnou situaci za kritickou. „Situace je stabilizovaná a máme ji pod kontrolou. Ve věznicích máme s šířením nakažlivých nemocí zkušenosti, v minulosti to byl například černý kašel. Izolovat nemocné od ostatních umíme,“ říká Petra Kučerová, mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR.

Počty nemocných vězňů, ale i příslušníků podle ní neohrožují bezpečný provoz věznic. Obavy o své blízké mají přitom příbuzní odsouzených. Návštěvy ve věznicích jsou zakázané, jsou odkázaní pouze na telefonický kontakt.

„Ve Stráži pod Ralskem mám strýce, pravidelně nám volá. Podle toho, co říká, tam nemají situaci zdaleka pod kontrolou. Vězni nemají respirátory ani kvalitní roušky, ale pouze to, co si ušili z vyřazených prostěradel. Nikdo se nesnaží zabránit kontaktu s nakaženými. Máme o něj strach,“ popisuje zprávy od příbuzného dívka z Liberce, která kontaktovala reportéra CNN Prima NEWS.

Mluvčí vězeňské služby oponuje, že nemocní jsou dostatečně izolovaní a že odsouzení roušky dostávají. S obavami však situaci pozorují i ve firmách, kde odsouzení pracují. Až polovinu pracovníků tvoří třeba ve firmě Praktik ve Stráži pod Ralskem, která se zabývá recyklací elektrospotřebičů.

„Pokud by nám pro nemoc vězni vypadli, budeme je muset nahradit agenturními pracovníky. Ti jsou ale výrazně dražší, takže to bude mít dopad na ekonomiku firmy. Snažíme se zavádět co nejpřísnější opatření, omezili jsme pohyb vězňů po areálu i počty lidí, kteří s nimi mohou přijít do kontaktu,“ popisuje Lada Martínková, jednatelka firmy.

V českých věznicích si aktuálně trest odpykává 19 300 vězňů, pozitivních je nyní 464 z nich. Mezi jedenácti tisíci dozorci a civilními zaměstnanci je nakažených 335 osob.

Tagy: