Vězeň z Bělušic: Nemohu zaručit, že se další vzpoura nebude opakovat. Pusťte nás domů

Pokračování vzpoury ve věznici

Policie zadržela několik organizátorů víkendové vzpoury ve věznici v Bělušicích na Mostecku. Hrozí jim až dalších deset let za mřížemi. Redakce CNN Prima NEWS mluvila s jedním z vězňů. Nevyloučil, že se kvůli obavám z nákazy koronavirem odehrají i další nepokoje.

Vzpouru v Bělušicích ukončila až zásahová jednotka. Jak to vypadalo uvnitř popsal přímo jeden z vězňů, se kterým redakce CNN Prima NEWS prostřednictvím jeho příbuzného mluvila.

„Přiběhlo komando, z okna létaly různé věci, vězeňská služba vzala vodní dělo a stříkala do oken. Vystříkávala lidi zpátky do ložnic. My zde nemáme žádnou svobodu slova, nemáme o tom jak dát vědět. Už jenom to, že s vámi mluvím, už to mě posílá zpátky do díry, ale já do toho prostě už jdu,“ uvedl jeden z vězňů v Bělušicích.

Hlavním důvodem vzpoury byl podle jednoho z odsouzených strach z koronaviru. „Pouští nás do budov, kam rozvážíme jídlo, jsme v kontaktu s ostatními odsouzenými. Dozorci mají štíty a nás tam vyhání na smrt jenom v roušce. Nemáme nic přes oči, nemáme žádné kombinézy, bojíme se, že nemoc chytneme,“ vysvětloval vězeň.

Vězni s mírnými tresty by podle tohoto muže chtěli v době epidemie přerušit trest. Jinak prý nejsou vyloučené další vzpoury. „A až tahle situace skončí, tak se vrátíme. Ulehčíme vězeňství i našim rodinám. Odseděli bychom si to, až se to všechno uklidní,“ uvedl odsouzený.

Návštěvy znamenají ponožky, cigarety, papírky – něco, s čím se dá tzv. šmelit. To je hlavní účel návštěvy. A když návštěva nepřijede, tak se to vězňům zhatí, protože oni mají naplánovaný výměnný obchod. Že by se nějak zvlášť těšili na rodinu, tomu nevěřte.

Použití vodních děl při zásahu vězeňská služba popřela a neobává se ani nekontrolovatelného šíření viru. „Vězněné osoby jsou chráněné úplně stejně jako osoby v civilním prostředí, to znamená, že standardně nosí roušky nebo používají dezinfekci. Máme ještě několik stovek dalších opatření. Zákaz návštěv je samozřejmě jedno z opatření, aby do věznic nepřicházely osoby zvenku,“ řekla mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová.

Právě zákaz návštěv, který ve věznicích od 23. října platí, mohl být podle forenzního specialisty také jedním z důvodů protestu. „Návštěvy znamenají ponožky, cigarety, papírky – něco, s čím se dá tzv. šmelit. To je hlavní účel návštěvy. A když návštěva nepřijede, tak se to vězňům zhatí, protože oni mají naplánovaný výměnný obchod. Že by se nějak zvlášť těšili na rodinu, tomu nevěřte,“ vysvětlil psycholog a forenzní specialista Slavomil Fischer.

V každé skupině vězňů podle něj existují lidé, kteří nedodržují pravidla ani za mřížemi a podobné protesty plánují. „Zkusili, že by využili mimořádný stav a že by se propracovali tzv. za odměnu ven, že mají strach. Koronavirus je jen zástupný problém, objevil se jako berlička. Hodilo se jim to, našli si něco, o co se mohli opřít, co má reálnou podstatu a co je ohrožující,“ pokračoval Fischer.

Na případné další vzpoury jsou prý věznice připravené. „Přijali jsme taková opatření, aby k něčemu podobnému konkrétně ve Bělušicích už nedošlo. O jaká opatření jde, to z taktických a bezpečnostních důvodů sdělovat nemohu,“ řekla Kučerová.

V současnosti je z téměř dvaceti tisíc vězňů nakažených koronavirem 24. Větší problém představuje nákaza mezi dozorci a zaměstnanci věznic, kterých se z celkových jedenácti tisíc aktuálně léčí 364. Vězeňská služba má pro případy šíření nákazy mezi vězni připravených zhruba 40 lůžek ve svých nemocnicích v Praze a v Brně.

Tagy: