Sklapněte, svůj osud za koláč nevyměníme. Kimova sestra se opřela do lídra sousední země

Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong na fotce z února 2018

KLDR smutnila, když měl Kim covid

Kim Jo-čong, vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, v pátek prohlásila, že jihokorejský prezident by měl „sklapnout“. Reagovala tak na opakovanou nabídku Jun Sok-jola, že je jeho země ochotná Severní Koreji poskytnout hospodářskou pomoc výměnou za jaderné odzbrojení, napsala agentura Reuters.

Neuctivá poznámka Kim Jo-čong je podle Reuters prvním vyjádřením kteréhokoli z vysokých severokorejských činitelů k plánu, který jihokorejský prezident Jun Sok-jol poprvé představil v květnu. Znovu o něm hovořil ve středu na tiskové konferenci při příležitosti svých prvních 100 dní ve funkci.

„Pro jeho veřejný obraz by bylo lepší, kdyby raději sklapl, než aby povídal nesmysly, protože nemá co lepšího říci,“ uvedla Kim Jo-čong v prohlášení, které zveřejnila státní tisková agentura KCNA.

Jihokorejského prezidenta označila za „opravdu jednoduchého a dětinského“, když si myslí, že by mohl vyměnit hospodářskou spolupráci za čest KLDR a jaderné zbraně. „Nikdo nevymění svůj osud za kukuřičný koláč,“ dodala.

Jihokorejský ministr pro sjednocení, který má na starosti vztahy se Severní Koreou, označil Kiminy poznámky za „velmi neuctivé a nezdvořilé“.

Převzala roli zlého policajta

Jun Sok-jol prohlásil, že je ochoten poskytnout Severní Koreji postupnou hospodářskou pomoc, pokud ukončí vývoj jaderných zbraní a zahájí denuklearizaci. Zároveň ale prosazuje posílení vojenských odstrašujících prostředků své země vůči KLDR. Jižní Korea obnovila dlouho pozastavená společná cvičení se Spojenými státy, včetně velkých polních cvičení, která mají začít příští týden.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí ve středu uvedl, že Washington politiku nového jihokorejského prezidenta podporuje. Podle Kim Jo-čong ale obnovení jihokorejsko-amerických cvičení jen dokazuje, jak jsou řeči spojenců o diplomatickém řešení neupřímné.

Kim Jo-čong se v posledních letech stala hlasitou kritičkou Jižní Koreje. Podle některých analytiků tak převzala roli „zlého policajta“, zatímco prohlášení jejího bratra Kim Čong-una jsou mnohem mírnější.

Její dnešní výrok byl podle Reuters dosud nejtvrdším osobním útokem na jihokorejského prezidenta. Nicméně tento měsíc už Kim Jo-čong zveřejnila nadávkami prošpikovanou tirádu, v níž Jižní Koreu obvinila ze zavlečení epidemie covidu do KLDR a pohrozila „smrtící odvetou“, pokud by došlo k dalším případům.

Severní Korea ve středu odpálila do moře dvě rakety. Jednalo se o první test raket za poslední dva měsíce, který KLDR provedla poté, co minulý týden oznámila, že se jí podařilo „zvítězit nad covidem“.

Tagy: