Zákaz plastových obalů způsobí další zdražení, varují restauratéři. Kdy nastane?

Každý z nás má na svědomí plastový odpad

Přijde konec plastových kelímků, příborů či brček?

Konec plastových kelímků, příborů, brček a talířů v restauracích, bistrech a fast foodech. Omezení plastů v gastronomii odsouhlasila už před časem vláda Andreje Babiše. V pátek měli poslanci zákaz plastových pomůcek, které zákazníci využívají při stravování, definitivně stvrdit, došlo však k týdennímu odkladu. Podle zástupců gastronomie v Česku se takové omezení prodraží.

„Když ty plasty zlikvidujeme, tak to bude jedině dobře,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Stačí papírové,“ uvedl další. Tažení proti plastům je v Evropské unii odklepnuté už tři roky. Směrnice má omezit plastová brčka, příbory, talíře nebo kelímky a další výrobky na jedno použití. Zatímco v některých unijních státech už zákaz platí, Česká republika o něm rozhoduje nyní.

„V létě jezdíme na festivaly, koncerty. Prodávají se tam nápoje v plastových kelímcích. To jsou přesně ty věci, které jsou z našeho pohledu zbytné,“ sdělil Marek Výborný (KDU-ČSL) „Mám problém jenom s tím načasováním. To, co jsme celou dobu během covidu říkali lidem, aby si dávali do krabiček, tak ty krabičky jim tímto zákonem zakazujeme,“ řekla Berenika Peštová (ANO).

Odsouhlasení zákazu, který by měl platit od příštího léta, se z pátku odsunulo na příští týden. Někde už s ekologickými obaly dávno fungují. „Problém je, že dodavatelé ty papírový věci nemají. Že občas vypadává jejich dodávka,“ popsal provozní parku Riegrovy sady Petr Šimek. A někteří si na ně zase nemůžou pořád zvyknout. „Když hodně pijete, tak vám to prosákne a už to nedrží tvar, kdežto u plastového drží pořád,“ popsal provozní fast foodu.

Technologie obalových materiálů jsou na vysoké úrovni, zákazníky fastfoodů, bister a restaurací to však bude něco stát. „Tímto odklepávají poslanci zdražení, protože všechno, co není z plastu, je dvou až třínásobně dražší. Takže ano, přírodu to bude šetřit, ale nebude to šetřit peněženku našich hostů,“ vysvětlil Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků. „Může to být třeba korunka, dvě,“ dodal Šimek.

Velkým tématem je společně s omezováním plastů i zálohování PET lahví. To bude pravděpodobně další na řadě. „V tomto zákoně není povinnost zálohování. Je ponechána možnost, ale to budou kroky, které budou následovat,“ řekl Výborný. Průměrný obyvatel ČR ročně spotřebuje přes 30 kg plastů. Pokud příští týden poslanci omezení plastových výrobků schválí, bude to výrazně méně.

Tagy: