Kovanda: Zdražování energií je zatím procházkou růžovým sadem, bude hůř. Vládu čeká budíček

Lukáš Kovanda o zařazení jádra a plynu mezi zelené investice

Vládní politici žijí v bublině, nemají se zdražováním osobní zkušenosti a problémy řadových obyvatel přehlížejí. Těmito slovy v Novém dni na CNN Prima NEWS zkritizoval kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) ekonom Lukáš Kovanda. Budíček prý přijde na podzim, kdy se nejen ceny energií opět dramaticky zvýší. Kovanda dodal, že vláda si šetří záchranné prostředky na horší časy, zatímco nespokojenost občanů stoupá.

Vláda připravila v reakci na prudké zdražování úsporný energetický tarif, ten má ale platit až od 1. října. „Jenže hned 1. října bude potřeba zavést další tarif, zdražení na podzim bude takového rázu, že to dosavadní je procházkou růžovým sadem,“ varoval Kovanda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) už dříve sdělil, že podle druhu a účelu spotřeby se bude rozlišovat, jaké množství energie bude levnější. Stát by měl dotovat určitou spotřebovanou část, sleva by měla činit 15 až 20 %. Tarif má platit pro celou topnou sezonu, podle potřeby případně déle. Dotování se bude týkat elektřiny i plynu. Celkem vláda počítá pro podporu domácností a firem s částkou 66 miliard korun.

Politiky čeká na podzim budíček

Podle Kovandy Fialův kabinet šetří munici na horší časy a nechce hned vypotřebovat veškeré záchranné prostředky. „Narůstá ale nespokojenost řady vrstev obyvatelstva. Vládní politici žijí v určité bublině a zatím nemají přímé neblahé zkušenosti se zdražováním. Problémy řadových obyvatel přehlížejí. Na podzim je čeká budíček, prozřou a budou muset konat,“ vzkázal ekonom.

Nastínil, že ve společnosti i mezi opozicí bude tlak na vládní politiky jen houstnout. „Pokud nezačnou konat, budou ohroženi ve svých funkcích. Pro politika není nic horšího, než když se začne bát o místo. Pak je ochotný rozhazovat a pošlapávat své předvolební sliby,“ prohlásil Kovanda s tím, že jakmile se vládní zástupci začnou opravdu bát, situace s pomocí lidem se otočí.

Pomoci snížit ceny energií by mohlo i středeční rozhodnutí Evropského parlamentu podpořit dočasné zařazení jádra a plynu mezi zelené investice. Na plénu politici odmítli námitku proti takzvané taxonomii prosazovanou zvláště levicovými frakcemi. Cílem pravidel, která prosazuje většina členských zemí včetně Česka, je motivovat investory k podpoře energií nahrazujících například ropu či uhlí. Středečním hlasováním padla poslední překážka pro přijetí těchto pravidel.

Podle Kovandy se Česku teď budou snáze stavět jaderné bloky tuzemských elektráren. Stát i soukromí dodavatelé nebudou finančně penalizováni jako v případě, kdyby jádro zelenou investicí nebylo.

V nejbližších letech se bude dramaticky zdražovat

Jenže než se nová pravidla odrazí v reálných cenách energií, bude to nějaký čas trvat. „Jsme na počátku budování bloku v Dukovanech a může se to projevit až mezi roky 2030 a 2040. Pokud by však ke schválení v europarlamentu nedošlo, situace by byla horší. V nejbližších letech se ale bude dále dramaticky zdražovat,“ odhadl Kovanda.

Evropa podle ekonoma v posledních 15 letech zaspala a neinvestovala dostatečně do vlastních energetických zdrojů. „Nedoženeme to za dva roky. Pokud tedy nechceme být stále závislí na ruském plynu, jenže místo něj zatím žádná levná alternativa není,“ konstatoval.

Kovanda dále upozornil, že Česko vyrábí elektřinu levně, ale prodává ji na lipskou burzu a pak ji draze odkupuje zpět. Řešením by mohlo být opatření zdůvodněné mimořádnou situací války, kdy by se elektřina dodávala z ČEZ přímo do domácností. Problémem mohou být minoritní akcionáři, kteří mají v energetické firmě 30 % a nemuseli by s tímto návrhem souhlasit.

„Pak je otázka, proč nemáme přímý kontrakt s dodavatelem plynu a nakupujeme od překupníků. Rakousko, Německo nebo Itálie kontrakt mají a zřejmě je to levnější. Vláda zaspává, nic moc se neděje. Na další vývoj krize nejsme připraveni,“ dodal Kovanda.

Tagy: