Šlachta k migraci: Česko by nemělo přijímat nikoho. Na návštěvu musíte mít pozvání

Robert Šlachta

Česko hledá premiéra: Velká předvolební debata (1)

Česká republika nečelí jen pokusům o ilegální migraci, ale také o ilegální zaměstnávání. V superdebatě Česko hledá premiéra to zmínil šéf hnutí Přísaha Robert Šlachta. „Chceme samostatnou cizineckou policii, která by se tím zabývala,“ řekl Šlachta na CNN Prima NEWS.

„Česká republika by neměla přijímat nikoho. Když si někoho zvete na návštěvu, tak musí mít pozvání,“ vysvětloval v superdebatě Česko hledá premiéra na CNN Prima NEWS Robert Šlachta. Podle něho je třeba se zabývat také nelegálním zaměstnáváním. K jeho řešení chce Šlachta osamostatnit cizineckou policii.

„Shodneme se na tom, že otázka migrace a vnitřní bezpečnosti je záležitost ministra vnitra,“ vložil se do diskuse předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. Podle jeho slov migraci řeší spolu s dalšími zástupci zemí Evropské unie. „Dali jsme dohromady skupinu zemí, které jsou proti migraci, jsou pro ochranu hranic, a funguje to,“ dodal.

Bojím se kriminality, varuje Okamura

K tématu migrace se tradičně vyjádřil také Tomio Okamura (SPD). „Bojím se kriminality. Podle německých údajů, tam, kde žijí migranti z afrických a islámských zemí, mají nejvyšší kriminalitu a nezaměstnanost. To tu nechceme, svých nepřizpůsobivých máme dost,“ řekl v superdebatě Česko hledá premiéra na CNN Prima NEWS.

„Říkám NE nelegální migraci. KSČM má jasný program. Česko musí chránit vnitřní hranici. Podívejte se na situaci mezi Běloruskem a Litvou,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle něho by hranice mohly hlídat také drony. „Když je nebudeme chránit, migranti sem přijdou a my je budeme muset letecky přepravit do země původu,“ dodal.

Fiala: Migrace není hlavní téma

Předseda ODS Petr Fiala naopak nevidí migraci jako téma, které by voliče pálilo nejvíce. „V roce 2015 přišel do Evropy milion lidí. Za první polovinu letošního roku je to 40 tisíc. Česko není cílová země, je tranzitní. Řešme to, ale hlavní téma to není,“ oponoval Fiala svým předřečníkům.

Na šéfa ODS reagovala lídryně hnutí Trikolóra–Svobodní–Soukromníci Zuzana Majerová Zahradníková, podle které si nalháváme, že hoří všude okolo, jen ne u nás. „Chci reagovat na lehkovážný přístup Petra Fialy. Pokud Evropská unie splní svůj plán, že budou jednotné sociální dávky, tak těm lidem začne být jedno, jestli jsou v Německu, ve Francii nebo u nás, protože těm lidem jde pouze a jen o peníze,“ rozohnila se Majerová Zahradníková.

Tagy: