Slavily postup na MS, zpěv je dostal do průšvihu. Irkám zavařila kontroverzní píseň

Omlouvá se irský fotbalový svaz, omlouvá se trenérka, omlouvají se hráčky. Přitom ženský národní tým by měl nadále dávat na odiv euforii, když se mu v úterý povedl obrovský úspěch – premiérový postup na mistrovství světa. Stín na historický počin však vrhají oslavy v šatně. V pestrém playlistu se totiž objevila i píseň, která obnáší refrén odkazující na republikánskou vojenskou organizaci IRA. A tu si leckdo spojí i s terorismem.

Vysněný postup na šampionát, který hostí Austrálie s Novým Zélandem příští rok v létě, pro Irsko trefila Amber Barrettová v 72. minutě. V „ostrovním“ kvalifikačním souboji porazily Irky Skotsko v jeho glasgowském fotbalovém chrámu Hampden Park 1:0. Postupující parta dlouhé minuty slavila s vlajkami na hřišti, pak v kabině, po cestě domů i na dublinském letišti.

Druhý den jim ale celkem ztuhnul úsměv na tváři. Po sociálních sítích totiž kolovalo video z fáze oslav odehrávajících se v kabině. Z reproduktorů znělo mnoho a mnoho písní, ale jedna z nich vybočovala z řady. Fotbalistky zpívaly skladbu Celtic Symphony od Wolfe Tones, jejíž refrén „Ooh ah, up the RA“ je považovaný za podporou Irské republikánské armádě (IRA). Organizace pod různými názvy v minulém století dlouhodobě – mnohdy násilně – usilovala o odtržení Severního Irska od Velké Británie. Za tímto účelem spáchala i několik bombových útoků.

Pře – jíž na druhou stranu nijak nepomohl masakr známý jako „Krvavá neděle“ v severoirském městě Londonderry z roku 1972, při kterém britská armáda zastřelila 14 neozbrojených účastníků protestního pochodu – představuje ožehavé téma dodneška. Proto popěvek hráček způsobil zvláště ve Spojeném Království velké haló. A irský fotbal se rychle snažil vášně utlumit omluvou.

„Irský fotbalový svaz a trenérka národního týmu Irské republiky Vera Pauwová se omlouvají za jakékoliv urážky způsobené písní zpívanou hráčkami v šatně po vítězství v kvalifikaci na mistrovství světa,“ stojí v prohlášení. „Z celého srdce se omlouváme všem, kteří byli uraženi našimi pozápasovými oslavami. Probereme to s hráčkami a připomeneme jim, jak se v tomto ohledu mají chovat,“ dodala Pauwová.

Jedna ze zkušených členek kádru Aine O'Gormanová zdůraznila, že rebelská píseň se nestala jasným hitem oslav. „Večer jsme zpívali asi 100 písniček. A zrovna tahle se dostala ven. Rádi bychom se omluvily všem, kterých se to dotklo,“ podotkla. Další součástka týmu, který si zahraje na mistrovství světa, Chloe Mustakiová, problém mírnila tím, že věci nabraly po závěrečném hvizdu divoký spád a emoce postupující soubor ovládly.

„Dělo se toho hodně. Rozhodně jsme tím nechtěli nikomu ublížit. Jsme v rozpacích,“ konstatovala. V rozhovoru pro Sky Sports dokonce čelila otázce, zda by nebylo na místě fotbalistky přihlásit do některého ze vzdělávacích programů. Odpověděla, že byly vychovány v irské kultuře a je jen na nich samotných, aby se pokusily příště jednat vhodněji.

Tagy:
Austrálie Velká Británie Nový Zéland IRA Irsko fotbal sport slavnost Mistrovství světa ve fotbale Irská republikánská armáda mistrovství světa ve fotbale žen irská fotbalová reprezentace žen Irsko Irský fotbalový svaz Vera Pauwová Chloe Mustakiová Vera Pauw Amber Barrett