Slavné soše Davida zakryli na Expu mužství, prý uráží muslimy. Směšné, kritizují umělci

Světová výstava Expo v Dubaji sotva začala a už se objevily první kontroverze. Replice slavné sochy Davida od Michelangela, která zdobí italský pavilon, totiž organizátoři zakryli intimní partie. Důvodem má být, aby zobrazení nahoty, které dílo proslavilo po celém světě, neuráželo muslimy. Proti tomu ale ostře vystupují někteří italští umělci a mluví o ponížení.

Pětimetrová replika slavného Michelangelova díla byla vytvořena pomocí 3D tiskárny a od originálu je na fotografiích takřka k nerozeznání. Až na jeden podstatný detail – z prostoru mezi balkony z kamenných desek vykukuje pouze horní část sochy. A důvod je podle mnohých zřejmý: Ve Spojených arabských emirátech je veřejná nahota zakázána. První odhalení sochy tak podle italských novin La Repubblica vzbudilo u muslimských návštěvníků „obrovské pobouření“.

Zatímco originální David se hrdě tyčí zcela nahý na náměstí Signorie ve Florencii, jeho replika v Dubaji stojí v oválném prostoru a její velkou část zakrývají kamenné a skleněné desky. To běžným návštěvníkům na balkoně brání vidět značnou část sochy.

Proti takovému vyobrazení část Italů protestuje. Například umělecký kritik Vittorio Sgarbi označil počínání organizátorů za „absurdní a směšné“, a mluvil dokonce o „ponížení“. Pro agenturu Adnkronos se pak nechal slyšet, že „zakrývání částí Michelangelova Davida je ohýbání se před dubajskou kulturou a náboženstvím“. Podobná nařčení ale odmítá šéf italského pavilonu na výstavě Davide Rampello. Podle něj nejde v žádném případě o cenzuru nařízenou vládou.

„Jde jen o jiný pohled, který je nový a introspektivní,“ uvedl Rampello pro web Corriere della Sera s tím, že tento formát umožní divákům na plošině setkat se zblízka s Davidovým mramorovým pohledem. Šéf italského pavilonu také řekl, že v přízemí místnosti mají návštěvníci možnost vidět sochu jako celek. Tato část bude ale určena jen pro VIP hosty.

Vozit nahého muže do Dubaje byla chyba.

Vyjádření Rampella se ale úplně neshoduje s pohledem dalšího Itala, který na projektu pracoval. „Uvažovali jsme dokonce, že bychom Davidovi oblékli spodní prádlo nebo to celé kompletně předělali, ale už bylo pozdě. Pozdě jsme pochopili, že přivézt do Emirátů nahého muže byla chyba,“ uvedl web Il Giornale s odkazem na deník La Repubblica.

Dubaj do konání světové výstavy, která se poprvé v historii pořádá na Středním východě, investovala miliardy. Expo 2020 se navíc kvůli pandemii koronaviru o rok odložilo. Ačkoliv emirátu hodně záleží na dobré image, přípravu na výstavu provázejí i další skandály. V neděli dubajské úřady potvrdily smrt šesti pracovníků, kteří se podíleli na přípravě. Tři zemřeli s covidem, zbylí v souvislosti s úrazy během stavby. Odmítly ale říct, zda jde o celkový počet obětí.

Nelidské pracovní podmínky

Objevují se také zprávy o dělnících, kteří buď nedostali za svoji práci zaplaceno vůbec, nebo jen velmi málo. Ve Spojených arabských emirátech neexistuje minimální mzda. Podle webu Daily Mail je práce na Expu výjimkou, ale to se týká jen pracovníků úklidových služeb, kteří mají stanovenou minimální mzdu 1 000 dirhamů (necelých 6 00 korun) měsíčně.

Evropský parlament minulý měsíc vyzval členské státy unie kvůli „nelidským podmínkám zahraničních pracovníků“, které se s nástupem pandemie koronaviru ještě zhoršily, k bojkotu výstavy Expo 2020. Přesto značná část států, včetně České republiky, v Dubaji své pavilony otevřela.

Tagy: