Exkluzivní dokument Případ Nagyová. Kde začala kauza, která shodila Nečasovu vládu?

Petr Nečas a Jana Nagyová odcházejí z policejního výslechu, 20. 9. 2013

Případ Nagyová

Zásah policie na Úřadu vlády ČR, ministerstvu obrany a dalších místech 13. června 2013 vedl k pádu vlády Petra Nečase a jeho odchodu z čela ODS. Následně byla vznesena řada obvinění a začaly soudní procesy, které se táhnou dodnes. CNN Prima NEWS připravila k desátému výročí rozsáhlé razie speciální vysílání i dokument Josefa Klímy s názvem Případ Nagyová 10 let poté.

Policie v červnu 2013 zadržela devět lidí, obvinění vyšetřovatelé předali osmi z nich. Šlo o největší akci tohoto druhu ve veřejné sféře a proti vysokým vládním institucím v ČR. Případ znamenal velký otřes na domácí politické scéně – otevřel cestu novým stranám, především hnutí ANO a Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury, oslabil naopak důvěru ve stávající subjekty, vedle občanských demokratů se to týkalo i ČSSD. Tehdejší prezident Miloš Zeman kvůli této situaci jmenoval úřednickou vládu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fialova vláda je horší než Babišova i Sobotkova, míní občané. Kritizují její činnost i složení

Celá kauza měla tři roviny: nezákonné sledování manželky premiéra Nečase, které nařídila tehdejší šéfka premiérova kabinetu Jana Nagyová, takzvané trafiky pro poslance ODS a možný únik informací z BIS. V poutech skončilo mnoho vlivných lidí, například poslanci Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř. Do vazby putovali i exředitelé Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a také premiérova pravá ruka Nagyová. Policie tehdy hledala dokumenty i u podnikatelů a lobbistů Romana Janouška a Ivo Rittiga. Šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta mluvil o zabavení až 150 milionů korun v hotovosti a desítek kilogramů zlata.

Nekonečné soudní spory

Některé kauzy se ale táhnou dodnes. V kauze takzvaných trafik pro poslance ODS navrhl v pondělí státní zástupce Rostislav Bajger pro Nečase podmíněný trest 2,5 roku a peněžitý trest ve výši 500 tisíc korun. Nečasově manželce Janě (dříve Nagyové) a bývalému náměstkovi ministra zemědělství Romanu Bočkovi navrhl uložit dvouleté podmíněné tresty a finanční postih 400 000 korun. Trojice je stíhána pro podplácení, za což hrozí až šestileté tresty vězení, všichni vinu odmítají.

Nečasovi státní zástupce navrhl uložit souhrnný trest. Bývalý premiér totiž již pravomocně dostal roční podmínku a peněžitý trest ve výši 100 tisíc korun za lživou výpověď ve prospěch manželky. Vyšší trest mu žalobce navrhl i proto, že byl podle něj hlavním pachatelem trestné činnosti. U Nečasové pak Bajger požaduje také zákaz po dobu deseti let vykonávat funkce ve státní správě.

CNN Prima NEWS připravila u příležitosti desátého výročí kauzy speciální vysílání, a to hned od ranních hodin v pořadu Nový den. Detailům případu se věnovali například komentátoři Martin Schmarcz nebo Jindřich Šídlo. Doplnili je politologové Lukáš Valeš a Lukáš Jelínek, někdejší elitní policista Robert Šlachta, novinář Martin Shabu či advokát Tomáš Sokol a komentátor Viliam Buchert.

Co si o zásahu s odstupem času myslí policisté i sama Jana Nečasová, která poprvé po letech tehdejší události komentuje, se dozvíte v dokumentu Josefa Klímy „Případ Nagyová 10 let poté“ na CNN Prima NEWS, který můžete sledovat v úvodu článku. Klíma byl také hostem večerního speciálního vysílání, ve kterém o kauze diskutoval s již zmíněným politologem Lukášem Valešem.

Tagy:
Miloš Zeman ODS ČSSD Petr Nečas ANO 2011 Česko Ministerstvo obrany České republiky Úřad vlády České republiky Úsvit - Národní koalice