Podivné praktiky bazaru u Ostravy: Muž řádně splatil 800 tisíc, teď ale nemá auto ani peníze

Auta v autobazaru

Příběhy Josefa Klímy S1 (4)

Koupíte si auto, pět let v něm jezdíte. Jednoho dne přímo k vám domů přijde vymahač a chce vám ho zabavit. Přesně to se stalo klientům autobazaru v Šenově nedaleko Ostravy. Osudy hned několika lidí představil v neděli na CNN Prima NEWS pořad Případy Josefa Klímy.

Nikdo ze tří klientů se donedávna navzájem neznali a netušili, že mají něco společného. Všichni si vzali auto na leasing ve stejném autobazaru u Ostravy. Přestože za posledních pět let zaplatili všechny splátky tak, jak měli, auto jim buď sebrali, nebo s ním nemohou jezdit. Ani jednomu z nich totiž stále neříká pane.

ČTĚTE TAKÉ: Povzbuzoval vězně, ať to tu zapálí. Soud poslal za katr recidivisty organizující vzpouru

„Těsně před garáží mě zastavila policie s tím, že značka vozu je hlášená jako ztracená,“ řekl klient autobazaru Emil Ladič. Ten už o vůz přišel, protože si autobazar k zabavení přizval dokonce policii. „Přišel jsem, auto už mělo nové značky. Policii jsem ukázal všechny papíry. Oni mi řekli, že auto musím předat a poté to řešit soudní cestou,“ řekl Ladič, který za auto zaplatil přes 800 tisíc. I on se snaží dosáhnout toho, aby přes policii získal zpět vložené peníze.

Autobazar fungoval jako jakýsi mezičlánek mezi leasingovou společností a klientem. Nakoupil auta, která zaúvěrovala leasingová společnost a byla jejich majitelem. Autobazar tato auta dále pronajímal svým zákazníkům, již nejprve zaplatili autobazaru akontaci v průměru ve výši sto tisíc korun a dále pak autobazaru posílali měsíční splátky.

Autobazar pak peníze přeposílal leasingové společnosti. Zákazníci v autobazaru podepisovali takzvanou dohodu, ve které stojí, že pokud po dobu trvání pronájmu budou řádně a včas platit splátky, autobazar po doplacení leasingu a ukončení úvěrové smlouvy převede nájemci auto za symbolickou jednu korunu do jeho vlastnictví. „Složili jsme akontaci 94 tisíc s tím, že dále budou probíhat splátky následujících 54 měsíců. Po dokončení splátek mělo být auto za korunu prodáno a přepsáno na nás jako na majitele,“ vypráví paní Tylová.

„Pan Jurečka poslal člověka z vymáhací firmy, který přijel a požadoval po mně vydání vozidla. Já jsem řekla, že vozidlo nevydám, že mám vše řádně zaplacené,“ dodala a vysvětlila, že vůz má nyní dobře ukrytý, aby o něj nepřišla.

Autobazar sídlí v malém městečku Šenov za Ostravou. Fungoval pod hlavičkou dvou personálně propojených firem. Postavou tohoto byznysu je jistý Jiří Jurečka. Firmy byly psané na jeho potomky a on je řídil na základě jejich plné moci. Od půlky roku 2021 firmy změnily hned několikrát majitele a v jedné z nich aktuálně běží insolvenční řízení.

Jaké další detaily se reportérům podařilo zjistit a jaké mají poškození klienti vyhlídky? To se dozvíte v pořadu Případy Josefa Klímy. Celý díl si můžete pustit v úvodním videu článku.

Tagy: