Sledujte RADAR: Poslední teplejší dny pokazí oblačnost a déšť. Pak se výrazně ochladí

Česko čekají poslední teplejší dny před výrazným ochlazením. (Ilustrační foto)

Počasí (9.10.2024 6:00)

Česko čekají poslední teplejší dny. Teploty do 20 stupňů ale doprovodí velká oblačnost a místy déšť a přeháňky. V pátek podle meteorologů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) přijde výrazné ochlazení, a to až o šest stupňů Celsia.

Ve středu ráno se teploty na území České republiky velmi různily. „Zatímco v Čechách měříme nejčastěji mezi 10 a 14 stupni, na Moravě a ve Slezsku 14 až 18 stupňů. Na některých místech na úplném východě, například v Karviné nebo Bohumíně, mají i necelých 20 stupňů. To vše doprovází velká oblačnost,“ popsal pro CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Filip Smola.

ČTĚTE TAKÉ: Povodeň vše změnila. V Nových Heřminovech už souhlasí s přehradou, Výborný mluví o selhání

Už ráno zasáhl déšť hlavně střední Čechy, vydatnější srážky pocítily i jižní Čechy. „Postupně budou pokračovat dále k východu. Během dne ale mraků ubude a přechodně se může objevit i polojasno. Déšť nad naším územím by měl během odpoledne opustit republiku směrem k východu,“ uvedl Smola a doplnil, že se tak dočkáme i podzimních slunečních paprsků.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Teploty vyšplhají v maximech na 16 až 20 stupňů. Doplní je mírný a čerstvý vítr, který na východě může dosahovat nárazů až 55 km/h. Na severní straně Jeseníků i v nižších polohách budou zpočátku nárazy jižního větru 70 až 80 km/h, varovali meteorologové.

Ve čtvrtek se počasí výrazně nezmění, celý den bude doprovázet velká oblačnost na většině území s deštěm či přeháňkami. „Postupně ale bude mraků ubývat, objeví se tedy i polojasná obloha –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ v Čechách už odpoledne, na Moravě a ve Slezsku spíše až večer,“ popsal meteorolog.

V pátek se oproti předchozím dnům značně ochladí. Denní maxima se budou pohybovat mezi 10 a 14 stupni Celsia. Přes den bude oblačno, ojediněle se objeví déšť nebo přeháňky. Zatažená obloha by se měla postupně vyjasnit odpoledne a večer.

Ani víkend nepřinese podle předpovědi ČHMÚ oproti pátku výrazné změny. V sobotu by sice mělo být během dne jasno nebo polojasno, postupně ale bude přibývat oblačnost a navečer hrozí déšť a přeháňky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 11 do 15 °C. Neděle začne s oblačností a slabším deštěm, oproti sobotě by se mělo oteplit o jeden stupeň.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když zůstanete, zemřete. K Floridě míří nejhorší hurikán za 100 let, k evakuaci vyzývá i Biden

Tagy: