VÝSTRAHA: Na řadě míst v Česku hrozí povodně, platí vysoký stupeň nebezpečí

Rozvodněná řeka Otava (3. 1. 2024)

Počasí (13.2.2024 6:07)

Česko čekají oblačné dny. Ačkoli je budou srážky většinou provázet jen místy, až do odvolání platí v částech několika krajů povodňová výstraha, v některých okresech i s vysokým stupněm nebezpečí. Ve vyšších polohách se může objevit také sněžení.

Úterní obloha bude oblačná až zatažená, na východě se objeví místy přeháňky, jinde jen ojediněle. V polohách nad 800 metrů nad mořem budou podle Českého hydrometeorologického ústavu srážky smíšené nebo sněhové. Během dne budou od západu oblačnost i srážky ustupovat. Nejvyšší denní teploty můžeme čekat v rozmezí 6 a 10 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Česku padaly teplotní rekordy. Začátek února byl nejteplejší za více než sto let

Až do odvolání platí v severní a východní polovině země výstraha před povodněmi. V částech Olomouckého, Pardubického a Středočeského kraje platí pohotovost s vysokým stupněm nebezpečí. Varování meteorologů se vztahuje i na většinu Královéhradeckého kraje a část Ústeckého kraje, kde platí povodňová bdělost s nízkým stupněm nebezpečí. „Již nečekáme výraznější vzestup hladin řek, situace by se měla postupně uklidňovat. Hladiny by měly setrvávat nebo klesat,“ doplnila ve vysílání CNN Prima NEWS Iveta Kodádková z Českého hydrometeorologického ústavu.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V noci na středu se místy mohou objevit mrznoucí mlhy, nejnižší teploty klesnou k −2 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti ojediněle až k −4 °C. Přes den bude zataženo až oblačno, zpočátku polojasno. Místy se dále mohou tvořit mrznoucí mlhy. Odpoledne přijde do Čech od západu místy déšť. Denní maxima zůstanou mezi 6 a 10 °C.

Čtvrtek bude podle meteorologů zatažený až oblačný, v noci a ráno se opět místy vyskytnou mlhy. Místy se rovněž objeví občasný déšť nebo mrholení, srážek bude později ubývat. Přijde mírné oteplení, rtuť teploměru v Čechách místy vyšplhá až k 12 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kalamita ve Velké Británii: Děti musely tlačit autobus. Země je pod vodou nebo v zajetí ledu

Tagy: