RADAR: Teploty vyletí k 25 stupňům, udeří však silné bouřky. Podívejte se, kde platí výstraha

Bouřky se ženou přes Českou republiku

Počasí 7.6.2023 6:07

Ačkoliv teploty mohou ojediněle dosahovat i 25 °C, radost z teplého počasí naruší silné bouřky. V platnosti je výstraha, a to pro šest krajů. Spadnout může i přes 30 milimetrů srážek, hrozí vytopení sklepů a rozvodnění menších toků.

Ve středu bude oblačno až zataženo, během dne místy i polojasno. Zpočátku meteorologové očekávají déšť nebo přeháňky, odpoledne a večer se na jihu a jihozápadě území objeví bouřky, a to i silné. Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu.

V platnosti je od středečního poledne do 23. hodiny pro šest krajů: Jihočeský, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský, Moravskoslezský a Vysočinu. „Ve středu odpoledne a večer se očekává ojedinělý výskyt silných bouřek doprovázených srážkovými úhrny kolem 30 milimetrů,“ uvádí odborníci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obloha potemněla, pak Egypt ochromila obří písečná bouře. Spadlý billboard usmrtil člověka

„Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů a podobně,“ dodali.

Situaci nejen ve svém kraji sledujte skrze radar:

Pozn.: K zobrazení aktuální meteorologické situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

ČTĚTE TAKÉ: Déšť nastartuje houbařskou sezónu. Mykolog řekl, kde najít hřiby

Později během dne se očekává, že s výjimkou krajů, pro které platí výstraha, srážek bude ubývat. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 18 až 22 °C, při zmenšené oblačnosti ojediněle vystoupají až k 25 °C. Na horách teploměry naměří kolem 15 °C.

V noci na čtvrtek bude oblačno až zataženo. Zpočátku místy, postupně jen ojediněle se očekávají přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou k 15 až 11 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr do rychlosti 3 m/s.

Ve čtvrtek během dne se opět očekávají ojediněle místy přeháňky nebo bouřky, a to zejména v jižní polovině území. Obloha bude oblačná až zatažená, místy může být přechodně polojasno. Teploty však budou příjemné. Pohybovat se budou mezi 20 až 24 °C, v Polabí mohou hodnoty vystoupat až k 26 °C.

Tagy: