Sledujte SPECIÁL k návštěvě Zelenského v Praze: Setkání s českými státníky okomentují experti

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Poprvé od začátku ruské agrese přicestoval do Česka ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Po čtvrtečním setkání s prezidentem Petrem Pavlem na Hradě má v pátek na programu jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS), s nímž už se několikrát osobně setkal, či předsedy Senátu a Sněmovny. Následně by měl Zelenskyj odcestovat do Istanbulu. Jaký má návštěva význam a co signalizuje? Sledujte speciální vysílání od pátečního rána s experty, a to buď živě na CNN Prima NEWS, nebo v tomto článku.

Do Prahy Zelenskyj dorazil ve čtvrtek večer. Jedná se o jeho první návštěvu české metropole od začátku ruské agrese. V minulosti do Česka již zavítal, tehdy však ještě nebyl politikem, ale komikem.

„Další na řadě je Praha. Budu věcně jednat s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou (ODS), předsedy Senátu a Poslanecké sněmovny Milošem Vystrčilem (ODS) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09), setkám se se členy vlády, Parlamentu a médií. Pozornost bude věnována podpoře obrany, evropské a euroatlantické integraci Ukrajiny,“ informoval na Twitteru sám Zelenskyj.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: OBRAZEM z Chersonu: Po velké vodě zbyla jen spoušť, mrtvá těla a rybí smrad, líčí svědci

První kroky ukrajinského prezidenta ve čtvrtek večer po příletu z Bulharska vedly na Hrad za Petrem Pavlem, kde se setkal nejen s českým státníkem, ale také s těžce nemocným chlapcem. Následovalo jednání prezidentů mezi čtyřma očima a zasedání obou delegací. První den návštěvy vyvrcholil společnou tiskovou konferencí hlav států.

Zelenskyj například uvedl, že Češi Ukrajinu „pomáhají přiblížit vítězství“. Ocenil množství ukrajinských vlajek. Pavel zase sdělil, že ukrajinská protiofenziva odhalila, že „Rusko není tak silné, jak se nás snažilo přesvědčit“. Oba prezidenti mimo jiné řešili i možný vstup Ukrajiny do NATO či EU.

Program bude pokračovat v pátek, kdy by se měl Zelenskyj setkat s předsedou Senátu, Sněmovny a dalšími členy vlády a Parlamentu. Celou návštěvu provázejí přísná bezpečností opatření. Zhruba po poledni by měl Zelenskyj odcestovat do Istanbulu, kde bude jednat s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Ve čtvrtek to uvedla turecká média.

Sledujte speciální vysílání od pátečního rána na CNN Prima NEWS nebo přímo v tomto článku. Experti rozeberou nejen návštěvu Zelenského v Česku.

Tagy: