Sledujte brífink Borise Johnsona: Rezignuje po konci ministrů na post premiéra?

Britský premiér Boris Johnson

Johnson oficiálně skončil v čele konzervativců

Britský premiér Boris Johnson ve čtvrtek oznámí rezignaci, do několika hodin vydá prohlášení, informoval web BBC News a další britská média. Johnson podle nich rezignuje na post v čele Konzervativní strany. Ve funkci premiéra bude pokračovat až do podzimu. Rezignaci krátce před těmito informacemi podala i ministryně školství Michelle Donelanová, kterou Johnson jmenoval do funkce teprve v úterý. Johnsona k demisi vyzvali také nově jmenovaný ministr financí Nadhim Zahawi či ministr obrany Ben Wallace.

Souboj o místo lídra konzervativců se uskuteční v létě a nový premiér bude vybrán před říjnovou stranickou konferencí. O vedení Konzervativní strany a vlády se podle britských médií chystá ucházet generální prokurátorka Suella Bravermanová či nový ministr zdravotnictví Steve Barclay.

Donelanová se ve čtvrtek stala pátou členkou vlády, která kvůli premiérovi rezignovala. Jen několik hodin před ní podal demisi ministr pro záležitosti Severního Irska Brandon Lewis a řada náměstků. Z Johnsonovy širší vlády už odešlo více než 50 britských poslanců, na premiérovu rezignaci tak byl vyvinut bezprecedentní tlak.

Johnson ztratil důvěru mnohých členů své strany kvůli skandálu známému jako Partygate, který vyvolaly zprávy o večírcích v jeho sídle v Downing Street v době koronavirových uzávěr.

Johnsona naposledy zasáhl skandál kolem bývalého náměstka hlavního whipa Christophera Pinchera, který čelí obvinění ze sexuálního napadení. Whip je poslanec, který dohlíží, aby příslušníci strany hlasovali ve sněmovně podle stranických zájmů. Pinchera jmenoval Johnson do funkce letos v únoru. Nejprve tvrdil, že o vyšetřování Pinchera nic nevěděl. Downing Street později uvedla, že na případ zapomněl, a Johnson se za pochybení omluvil.

Labouristé chtějí okamžitý konec ve vládě

Opoziční Labouristická strana v Británii vyvolá parlamentní hlasování o nedůvěře vládě. „Jeho vlastní strana konečně uznala, že není schopen být premiérem,“ uvedl šéf labouristů Keir Starmer po zprávách médií, že Johnson rezignuje.

„Pokud se ho nezbaví, pak labouristé v národním zájmu zakročí a vyvolají hlasování o nedůvěře, protože nemůžeme pokračovat v tom, aby se tento premiér držel ještě další měsíce,“ řekl Starmer. Reagoval na informace, že Johnson sice rezignuje, ale ve funkci premiéra bude pokračovat do podzimu.

Někteří konzervativci také volají po tom, aby Johnson odstoupil z postu premiéra okamžitě a navrhují, aby za něj dočasně funkci převzal někdo jiný, například vicepremiér Dominic Raab. Někteří členové konzervativní parlamentní skupiny Výbor 1922 podle BBC také usilují o to, aby byl zhruba na jeden měsíc zkrácen proces, při němž si strana vybírá nového vůdce, a tedy i příštího premiéra.

Tagy:
Velká Británie zahraničí Boris Johnson rezignace vláda nedůvěra vládě Keir Starmer Konzervativní strana Labouristická strana