Sledujte ZÁZNAM: Jak požádat o podporu kvůli zdražení energií? Jurečka představí postup

Plyn

Ministerstvo práce se chystá zveřejnit informace k vyplácení podpory kvůli zdražení energií. Informovat bude o tom, jaké dávky je možné získat a jak je potřeba v případě, že je chcete, postupovat. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že jeho úřad v pátek spustí webovou kalkulačku, na které si budou lidé moci spočítat, zda na příspěvek od státu dosáhnou. Přímý přenos z tiskové konference, která je plánovaná na 9:30, sledujte přímo tady v článku.

Domácnostem, na které růst cen energií prudce dopadl, má pomoci příspěvek na bydlení. Mají na něj nárok vlastníci bytu či trvale hlášení nájemníci, kterým na úhradu přiměřeného bydlení nestačí v Praze 35 procent příjmu, jinde 30 procent.

Dávka pak odpovídá rozdílu mezi výdaji nejvýš do státem stanovených normativních nákladů a 0,3násobkem či 0,35násobkem příjmu. Parlament už schválil novelu, která pro letošek normativy jednorázově zvedá tak, aby byl příspěvek vyšší a zdražení zohlednil. Na podporu od státu by nově měli mít nárok i podnájemníci. Zákon ještě musí podepsat prezident.

Pomoci by měla i dávka mimořádné okamžité pomoci. Získat ji mohou ale jen lidé ve velmi vážné tísni bez prostředků. Úředníci posuzují nejen příjem a majetek samotného žadatele, ale i ostatních členů rodiny. Ministerstvo práce v minulosti podmínky kvůli dopadům covidové epidemie či konci dodavatelů energií zmírnilo. Lidé tak mohli mít třeba menší úspory či se do výdajů zahrnuly i splátky hypoték.

Přímý přenos z páteční tiskové konference ministra Jurečky, která je plánovaná na 9:30, sledujte přímo tady v článku.

Tagy: