Sledujte ZÁZNAM Partie s Maříkovou i Kupkou: Jak chtějí zkrotit pandemii covidu?

PARTIE Terezie Tománkové 21.11.2021

Česko se potýká s další vlnou covidu, a to v době výměny vlády. Kdo a co ji zkrotí? Hosty první části nedělní Partie byli ministryně financí v demisi a šéfka poslanců hnutí ANO Alena Schillerová a místopředseda KDU-ČSL a Poslanecké sněmovny Jan Bartošek. Ve druhé části bude pokračovat velká politická diskuse s Alenou Dernerovou ze senátorského klubu STAN, Karlou Maříkovou z SPD, Jiřím Maškem z ANO a s občanským demokratem Martinem Kupkou.

Nedělní Partii sledujte v neděli od 11 hodin na CNN Prima NEWS nebo přímo v tomto článku.

Počty nakažených dosáhly rekordu a je zřejmé, že se Česko potýká s další vlnou koronaviru. Vláda v demisi, v čele s Andrejem Babišem (ANO), proto nařizuje nová opatření. Od pondělí bude povinné testování ve školách a pro neočkované i firmách. K dalším restrikcím se podle expertů bude muset brzy přistoupit.

Kvůli výměně vlády je ale situace méně přehledná. Například podle biologa Jaroslava Flegra není ideální, aby nové restrikce navrhovala právě vláda v demisi. „Pan premiér zase nemluví pravdu, je to exponenciální růst, mohli to spočítat. Pakliže to nebyl záměr, tak určitě podcenění,“ kritizoval Flegr. Sám to ale považuje spíše za úmysl.

Nová vláda ještě v následujících dnech a týdnech navíc sestavená nebude. Prezident Miloš Zeman už budoucího premiéra Petra Fialu (ODS) informoval, že by měl být pověřen v pátek 26. listopadu na zámku v Lánech. V tu dobu však nemusí být jasno o všech ministrech. „On (Fiala, pozn. red.) bude designovaný premiér až do doby, než bude nominovaná celá vláda. Jsem premiér v demisi a vládnout budeme dál až do poslední chvíle,“ prohlásil Babiš.

Jaký je tedy správný postup řešení pandemie koronaviru? Ve čtvrtek laboratoře v Česku odhalily 13 374 případů koronaviru. Je to o bezmála tři tisíce víc než před týdnem, ale méně než v rekordní úterý, kdy přibylo přes 22 tisíc nakažených. Počet lidí, kteří s covidem skončili v nemocnicích, stoupl na 4 750.

Tagy: