Je to parodie, jen rozeštvete národ. Flegr se pustil do Babišovy vlády za nová opatření

Jaroslav Flegr

K věci 18.11.2021

Aktuální opatření vlády je jen parodie na bavorský model a snaha o to, jak rozeštvat národ. S ohledem na rapidní nárůsty nakažených je nelepší testovat plošně, a to PCR metodou. Se stávajícím přístupem končící vlády se ale ani tak zřejmě lockdownu nevyhneme, varoval v pořadu K věci na CNN Prima NEWS biolog Jaroslav Flegr.

Vláda zavádí takzvaný bavorský model, podle biologa Flegra je to spíš způsob, jak rozdělit národ. „Bavoři by se ohradili, proč tomu říkáme bavorský – je to parodie na opatření a jen způsob, jak rozeštvat očkované a neočkované,“ poznamenal biolog Jaroslav Flegr.

Připomněl, že i očkovaní mohou přenášet vir, ačkoliv s menší intenzitou. Proto považuje za nepřípustné, aby si lidé museli hradit testy sami. „Máme celou populaci plnou nakažených, je to obrovské hazardování. Musíme testovat jak vzteklí a hradit testy všem,“ zdůraznil. Doporučil by však přesnější metodu, tedy PCR testy.

K testům vláda nakonec zčásti přistoupila. Od pondělí bude povinné testování ve školách i ve firmách. Těm finančně přispějeme, oznámil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády.

K testování PCR metodou vyzýval i budoucí šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Ten mimo jiné označil nový bavorský model za něco „jakéhosi českého“. „Ten si bere varianty z několika modelů,“ vysvětlil.

Vláda by se podle Flegra měla zaměřit převážně na tu populaci, která ještě nebyla vůbec naočkovaná. A očkovaní by měli přemýšlet o třetí dávce, a to všichni starší 18 let. Na to apeloval i Válek. Navzdory přísnějším restrikcím se ale podle Flegra nevyhneme ani lockdownu, ani kolapsu nemocnic.

Čeká nás další vlna

„Jsem si jistý, že nezabráníme kolapsu v nemocnicích a lockdownu. Ale to (aktuální koronavirová situace, pozn. red.) není poslední vlna. Ta lednová bude ještě horší. Pomůže nám časté testování, které může rozložit příchod pacientů do širšího času,“ míní.

Podle Flegra by sice lockdown byl jistým řešením, v nynější situaci je ale nemožný. „Obávám se, že  je to politicky neprůchodné. Politici k němu přistoupí až v momentě, kdy uvidíme přeplněné nemocnice a budou umírat stovky lidí denně. Lockdown vyhlásí, až když bude pozdě,“ predikuje.

Vláda v demisi navíc podle Flegra mohla tušit, co přijde. „Pan premiér zase nemluví pravdu, je to exponenciální růst, mohli to spočítat. Pakliže to nebyl záměr, tak určitě podcenění,“ kritizoval Flegr. Sám to ale považuje spíše za úmysl.

„Veškerá opatření, která dělá, přiživují epidemii, počínaje zrušením testování zdarma, zrušení eRoušky, nevím, co všechno. Všechna budou mít za výsledek zhoršení situace,“ prohlásil s tím, že Babiš chce zřejmě připravit půdu pro to, aby nová vláda v boji s covidem také pohořela.

Podle Flegra bychom nyní měli omezit hromadné akce a zakázat je i pro očkované, testovat co nejvíce lidí, a to jak ve firmách, tak ve školách, a pokusit se zachránit co nejvíce osob, které jsou starší nebo mají oslabenou imunitu.

„Čeká nás pak ještě jedna vlna, v lednu nebo únoru. Je samozřejmě možné, že si protáhneme tuto vlnu až přes Vánoce, a stala by se z ní tak jedna. O to horší by to bylo,“ varoval Flegr s tím, že už ve fázi Vánoc bude v tuzemsku nějaká forma tvrdšího omezení nebo i lockdownu.

Tagy: