Nouzový stav potrvá do konce května. Opozice to kritizuje

Alena Schillerová a Andrej Babiš

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Poslanci v úterý prodloužili nouzový stav do konce května. Ten je podle vlády Petra Fialy (ODS) nadále nutný ke zvládání přílivu uprchlíků z Ukrajiny po ruské invazi. Opoziční hnutí ANO i SPD prodloužení nouzového stavu nepodpořila.

Nouzový stav platí v Česku kvůli migrační vlně z Ukrajiny od pátku 4. března. Vláda ho vyhlásila na 30 dnů. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) původně chtěl, aby vláda žádala poslance o souhlas s prodloužením stavu nouze o tři měsíce do neděle 3. července. Kabinet nakonec schválil žádost do úterý 31. května.

Někteří ústavní právníci zapochybovali o tom, zda je návrh vlády o prodloužení nouzového stavu o více než 30 dní v souladu s předpisy. Fiala žádost hájí. Podobně jako další koaliční politici poukazuje na to, že do konce května se situace s uprchlíky z Ukrajiny nezlepší. Vládní činitelé také zdůrazňují, že nouzový stav na rozdíl od jeho trvání při koronavirové krizi neomezuje české obyvatele.

Kabinet podle předkládací zprávy využil jen část oprávnění, která umožňuje nouzový stav. Nevylučuje přitom jejich rozšíření. „Zcela zásadní otázkou je nedostatek vhodných ubytovacích kapacit,“ uvádí vládní materiál.

Poslanci ANO avizovali, že by podpořili prodloužení nouzového stavu o 30 dnů, delší nikoli. Hnutí chce od kabinetu krátkodobou i dlouhodobou strategii řešení uprchlické krize v bezpečnosti, školství, ubytování, zaměstnání, sociální oblasti nebo zdravotnictví. Hnutí SPD tvrdí, že vláda nouzový stav nepotřebuje. Poukazuje na to, že umožňuje mimo jiné nákupy bez výběrových řízení.

Tagy: