Jednání Sněmovny: Další boj o nouzový stav. Přesvědčí vláda opozici?

Zástupci vlády a opozice budou v pátek před zasedáním Sněmovny jednat o nouzovém stavu. Kabinet žádá, aby Sněmovna zrušila své předchozí rozhodnutí a umožnila jeho pokračování do konce března, aby měla dostatek nástrojů pro boj s epidemií covidu. V závislosti na stanovisku poslanců pak ministři plánují schválit zpřísněná protiepidemická opatření.

Babiš po čtvrtečním jednání vlády řekl, že schůzku s opozicí svolal na 08:30. Především ke zvažovanému omezení pohybu v rámci okresů je podle něho nouzový stav nezbytný. Věří, že se mu opozici podaří přesvědčit, vyjednávání o pandemickém zákonu podle něj ukázala, že spolupráce je možná.

Česko podle Babiše pro zvládnutí epidemie nyní potřebuje, aby lidé chodili jen do práce a jinak byli doma a absolutně omezili vzájemné kontakty. „Nové mutace koronaviru se chovají jinak a agresivně, situace není dobrá,“ uvedl. V Česku se v poslední době rozšířila agresivnější britská mutace, zatím v jednom případě se potvrdila také jihoafrická mutace, která je výrazně nakažlivější než základní varianta koronaviru a podle odborníků navíc snižuje účinnost vakcín a léků na COVID-19.

Nejpodstatnějším opatřením by měl být podle premiéra zákaz pohybu mezi okresy. „Výjimkami by byly cesta za prací či péče o osobu blízkou,“ uvedl. Dodržování zákazu bude policie kontrolovat namátkově, tresty by ale měly být přísné, uvedl v České televizi vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Děti by měli podle Babiše přestat chodit i do školek, dětských skupin a první a druhé třídy základních škol, otevřené by měly být jen pro děti pracovníků záchranných složek.

Uzavřít by se měla velká část obchodů

Podle ministra Blatného kabinet plánuje také uzavřít významnou část obchodů, které nyní fungují. Otevřené budou smět být jen nezbytně nutné provozy, řekl. Fotbalová liga či hokejová extraliga mají pokračovat, omezení profesionálního sportu se nechystá, uvedl ministr zdravotnictví.

Babiš si neumí představit, že by nouzový stav skončil. Pro schválení žádosti o jeho prodloužení do konce března ale menšinový kabinet ANO a ČSSD potřebuje hlasy aspoň části opozice. Proti je SPD, další opoziční strany by preferovaly, aby vláda vyhlásila nový nouzový stav, protože ten nynější byl na žádost hejtmanů vyhlášený podle některých právníků v rozporu s ústavou. Po pátečním hlasování poslanců je v plánu další jednání ministrů, na kterém vláda stanoví podmínky budoucích opatření. Pokud Sněmovna prodloužení nynějšího nouzového stavu nechválí, vláda zváží vyhlášení nového, uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„I když budou opatření nastavena a všechno se podaří, tak i ty nejoptimističtější modely pořád hovoří o tom, že lze předpokládat nárůst až o 20 000 nově diagnostikovaných osob denně jako kulminační bod. A potom teprve nějaký pokles,“ uvedl ministr zdravotnictví Blatný. Ve středu jich bylo 13 657, maximum v tomto týdnu v úterý přesáhlo 15 800 nových případů nákazy.

Dostane se i na pandemický zákon?

V nemocnicích je zhruba 6 900 pacientů s covidem, v těžkém stavu je dál víc než 1 400 z nich. Počet lidí, kteří s nákazou od loňského března prokazatelně zemřeli, se blíží hranici 20 000. V nemocnicích ubývají volná lůžka, na jednotkách ARO a JIP je podle údajů ministerstva zdravotnictví volných zhruba 14 procent z celkové kapacity.

Sněmovna by se mohla v pátek zabývat také koronavirovými zákony, které jí vrátil Senát s úpravami. Týká se to pandemického zákona nebo zákona o bonusu k náhradě mzdy pro lidi v povinné karanténě. Horní komora chce, aby lidé v nařízené karanténě dostávali příspěvek k náhradě mzdy až po dobu dvou týdnů místo vládou navrhovaných deseti dnů. Senátní úpravy pandemického zákona Sněmovna nejspíš schválí tak, aby mohl být vydán ve Sbírce zákonů do začátku března.

Tagy: