Vláda se pře o ochraně whistleblowerů. Zákon je horší než za Babiše, říká Bartoš

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Postavení oznamovatelů protiprávní činnosti na pracovišti u nás zatím není legislativně ošetřeno, vláda proto na středečním zasedání projednává zákon na jejich ochranu. Ministři mají na programu i návrh ministerstva kultury na prohlášení osmi historických objektů národními kulturními památkami. Budou se zabývat také stanovisky ministerstev k závěrům Nejvyššího kontrolního úřadu. Tiskovou konferenci po jednání vlády můžete sledovat v tomto článku od 13:30.

Cílem dlouho očekávaného návrhu na ochranu takzvaných whistleblowerů je reagovat na skutečnost, že oznamovatelé nelegitimních, neetických nebo nezákonných praktik na pracovišti mají zranitelnou pozici. Čelí totiž nejen rozporuplným reakcím svého okolí, ale často i postihům ze strany zaměstnavatelů. Protikorupční organizace kritizují, že se zákon nevztahuje na oznámení jakéhokoliv trestného činu nebo přestupku a navrhovaná pravidla pokládají za komplikovaná a nejasná.

Funkční není také podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). „Pokud oznamovatel má být chráněn, často oznamuje činnost, která se děje ve struktuře, jejíž je součástí, je anonymita zásadní prvek,“ uvedl Bartoš. Má tak být podle něj zajištěno, aby dotyčná společnost proti oznamovateli nevedla nějaké kroky, aby ho umlčela nebo neznevěrohodnila. Návrh je podle něj horší než původní vzniklý za vlády Andreje Babiše (ANO).

Za národní kulturní památky by mohly být prohlášeny klášter augustiniánů v Brně, bývalý augustiniánský klášter v Pivoni na Domažlicku, klášter augustiniánů v Roudnici nad Labem, zámky Jezeří na Mostecku, Moravský Krumlov na Znojemsku, Rosice na Brněnsku, Plumlov na Prostějovsku a hrad Veveří v Brně. Národní kulturní památky tvoří nejvýznamnější část kulturního bohatství a vztahuje se na ně přísnější ochrana než na kulturní památky, jichž je mnohem více.

Kabinet projedná i pokračování programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí v roce 2023 či zrušení českého velvyslanectví v Mali ke konci tohoto roku. Mezi body programu jsou i návrh na změnu ve složení Legislativní rady vlády a na jmenování člena správní rady Správy železnic.

Ve vládě také panuje obecná shoda na zastropování cen energií i pro velké firmy, novinářům to řekl ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). Další postup podle něj bude záležet i na dohodě v EU.

Tagy:
Brno Nejvyšší kontrolní úřad klášter vláda Správa železniční dopravní cesty Roudnice nad Labem okres Domažlice národní kulturní památka Legislativní rada vlády Pivoň