Sledujte ŽIVĚ speciál Zprávy PLUS: Politická kultura, chování na veřejnosti i uzavírání koalic

Komunální volby

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Je politická kultura v Česku na sestupu? Jak by se měli politici ve veřejném prostoru chovat? A jsou koalice podvodem na voliče, jak tvrdí prezident Miloš Zeman? Témata pro víkendovou diskusi ve Zprávách+. Sledujte velkou politickou debatu v neděli v 11 hodin na CNN Prima NEWS nebo přímo v tomto článku.

Debaty se zúčastní nezařazený poslanec za Volný blok Lubomír Volný, advokát Zdeněk Koudelka z Trikolóry, právník Ondřej dostál za Piráty a Miroslava Němcová, senátorka za ODS.

„Nechci být nezdvořilý, ale asi budu. Pokládám předvolební koalici za podvod,“ řekl prezident Miloš Zeman. Hlavě státu se nelíbí představa, kdy se na silnou stranu nabalí několik „pětiprocentních trpaslíků“, díky kterým pak zmíněná strana může vyhrát volby. „Jestliže se spojí několik trpaslíků, pak vznikne velký trpaslík, ale nikdy nevznikne obr,“ dodal prezident. I na to zavedou řeč pozvaní hosté.

Chování nezařazeného poslance Lubomíra Volného budí už delší dobu v Poslanecké sněmovně rozruch. Naposledy zopakoval jeden ze svých výstupů ve středu, kdy se opět snažil zablokovat jednání Sněmovny. Sedl si k řečnickému pultíku a zavřel oči. Museli ho pak vyvést policisté, vytrhl při tom řečnický pultík i mikrofony.

Nedlouho předtím na sebe upozornil vyvoláním bitky v dolní parlamentní komoře a nenošením roušky. Prohlásil navíc, že „Piráti do Sněmovny přinesli drogy a neuvěřitelnou aroganci bolševiků“. Osočil dokonce Piráty z toho, že chtějí zavádět gulagy. Následně je vyzval, aby si to s ním šli klidně vyřídit ven.

Stane se to v české politice běžnou rutinou? Nebo jde o přešlapy, které je třeba tvrdě trestat? A jak se to odrazí ve volebních preferencích?

O tom i dalších tématech v nedělním speciálu Zprávy+, který můžete sledovat v 11 hodin na CNN Prima NEWS nebo přímo v tomto článku.

Tagy: