Pár vteřin od tragédie: Roční Lukášek se topil v zahradním bazénu, léčí se dodnes

Lukášek byl akční chlapec: chodil a začínal říkat první slovíčka. Po nepozornosti však bojoval o život.

Příběh chlapce, který nešťastně spadl do bazénu

Čeká nás letní sezóna, na kterou se určitě zvlášť těší majitelé koupacích jezírek a bazénů. Především rodiny s malými dětmi ale záchranáři nabádají k opravdu velké opatrnosti. Právě tento týden na jižní Moravě zachraňovali topící se batole a svou smutnou zkušenost mají i blízcí malého Lukáška. Tomu změnil život nešťastný moment v jeho 16 měsících věku.

Lukášek byl akční chlapec, chodil a začínal říkat první slovíčka. Osudného dne běhal po zahradě s prarodiči, rodiče natírali plot, který měl brzy zabezpečit přístup k bazénu. Stačila chvíle nepozornosti a Lukášek skončil na několik minut pod vodou.

„Partner po něj skočil, já jsem ho začala resuscitovat. Byl úplně modrý, bezvládné tělíčko,“ vzpomínala maminka Zuzana Hubová. Chlapce se podařilo oživit až záchranářům. Deset dní byl v umělém spánku na řízené plicní ventilaci. Tak odstartoval jeho boj o život a uzdravení. Poklidný život rodiny se změnil v putování po nemocnicích a léčebnách – absolvuje ponory v hyperbarické komoře, aplikaci kmenových buněk a cvičení.

„V podstatě z nehybného stavu, kdy nikdo moc nevěřil, že se to změní, se dnes už pohybuje po čtyřech a chodí do vysokého kleku. V posledních dnech se snaží stavět o různé věci,“ přiblížil otec chlapce Jan Foldyna. Z pokroků mají rodiče obrovskou radost. Léčba je ale finančně velmi náročná, protože většinu procedur pojišťovny neproplácí. Prostřednictvím nadace Život dětem tak vznikla sbírka, kam můžete Lukáškovi přispět i vy, diváci CNN Prima NEWS.

Řešení je jednoduché

Tragédie se stejným scénářem se každý rok opakují. Právě domácí bazény jsou podle záchranářů nejrizikovější. Na jižní Moravě se tento týden topilo batole v zahradním jezírku. „Dítě jsme resuscitovali. Podařilo se nám obnovit jeho srdeční činnost, v kritickém stavu jme ho potom předávali na oddělení ARO Dětské nemocnice v Brně,“ přiblížila mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

K neštěstí stačí jen pár vteřin. Zásadní je proto mít dítě v blízkosti vody neustále na očích. Zodpovědnost by měla být vždy jen na jednom člověku. Uhlídat děti není jednoduché, a tak záchranáři doporučují nejjednodušší způsob, jak se vyhnout riziku – zabránit dětem v přístupu k vodě úplně.

Česko patří mezi bazénové velmoci. V Evropě jich mají více pouze Španělé a Francouzi. Jenže ruku v ruce s tím stoupá i riziko utonutí. V Česku každoročně utone kolem 200 lidí. Tragédie se stávají u řek, rybníků, na koupalištích i zahradních bazénů. Utonutí bývá také jednou z nejčastějších příčin úmrtí malých dětí.

„Jsou to skutečně zbytečné případy, které většinou končí tragédií,“ podotkla pražská záchranářka Jana Poštová. Podle odborníků zájem o zabezpečení bazénů mezi Čechy roste. „V minulosti to lidé neřešili, v dnešní době na to velmi koukají. Starají se o to, aby se dětem nestal nějaký úraz, aby se dětem něco nepřihodilo, především, aby samovolně nevlezly do bazénů,“ uvedl produktový manažer firmy Albixon Jiří Sixta.

Pozor na měkké plachty

Nejbezpečnější je, když si lidé udělají zabezpečení bazénů. Nebezpečné jsou naopak plachty, které lidé stále často používají. „Pokud je to měkká folie, tak se může stát to, že dítě na ní vleze, folie ho uzamkne, zabalí a potom se může utopit i dítě, které třeba umí plavat,“ vysvětlila Bothová. Kromě zastřešení bazénu, ale existují i další pomocníci, kteří mohou tragédii zabránit.

„Alarmy, které v momentě, kdy je porušena hladina vody, začnou pískat a upozorní na to, že někdo nebo něco mohlo do bazénu spadnout,“ pokračovala Poštová. Odborník společnosti Merimex Tomáš Čivrný doplnil, že u nadzemních bazénu je zabezpečení jednodušší. „Odstraní se schůdky a zejména nejmenší děti pak nemohou do bazénu vstoupit,“ podotkl.

Nevýhodou nadzemních bazénů je ale to, že nad nimi nejde udělat pevné zastřešení. Při nákupu bazénu by měli lidé dávat také pozor, zda splňují bezpečnostní normy. „Především se zaměřit na to, zda v bazénu nejsou štěrbiny a skuliny, kde by se nám mohl třeba zaseknout prst nebo zachytit vlasy, což by nám zabránilo vynořit se z vody,“ dodal Sixta.

Tagy: