Sloní rodinka, která putuje Čínou, se vrací domů. Udělala si ale zastávku

Sloní rodinka, která putuje jihozápadní Čínou, stále přitahuje mediální pozornost. Po měsících na cestě se teď vrací domů. Podle posledních zpráv se stádo zastavilo k odpočinku u malé vesničky vedle sloní rezervace.

Patnáctičlenné sloní stádo se před 17 měsíci rozhodlo svou rodnou čínskou provincii Jün-nan pořádně prozkoumat. Přes tisíc kilometrů jim ale zřejmě stačilo. Na cestě zpátky domů zastavili v rezervaci u vesnice na jihozápadě země.

Když starosta vesnice Siang-jen-čching, dvaačtyřicetiletý Ma-Ming-liang, vyrůstal, vidět slony zblízka bylo neobvyklé. Jejich počty klesaly kvůli odlesňování a lovu. Teď už je ale realita u hranic s Barmou a Laosem jiná. „Sloní populace roste díky zvýšené ochraně zvířat. Nikdo jim neubližuje. Naopak, všichni je chráníme. Ve sloních stádech je také více mláďat,“ vysvětlil.

Mediální hvězdy

Sloní toulky na krátké vzdálenosti jsou sice běžné, avšak tak dlouhou cestu nikdo nečekal. Aby se do této vesnice zvířata nedostala, místní na noc zavírají brány. „Ve vesnici jsme pěstovali hlavně obilí. Sloni ale přicházeli úrodu jíst, proto jsme začali pěstovat rostliny, které nejedí. Jako například čaj nebo kaučuk,“ řekl vesničan žijící kousek od sloní rezervace Lu-Čeng-žung.

Rodinku putující čínskou krajinou sledoval celý svět. O jejich návrat domů se snažilo 25 tisíc lidí. Evakuovat se muselo 150 tisíc obyvatel. O slony se zajímala také státní média – prezentovala je jako ukázku úspěchu komunistické strany v ochraně přírody. Čínští vědci se však domnívají, že zvířata k lidským obydlím hnala postupná ztráta jejich původního prostředí.

Tagy: