Slovenská kulturní válka. Ministryně odvolává nepohodlné lidi, bouří se herci i ulice

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica nenechává kámen na kameni ani v oblasti kultury. Kontroverzní a často kritizovaná ministryně kultury Martina Šimkovičová (za SNS) odvolává jednu klíčovou postavu za druhou, mimo jiné i šéfy Slovenského národního divadla či Slovenské národní galerie. Kvůli těmto krokům skončilo i mnoho dalších osobností. Proti postupu Šimkovičové a potažmo Ficovy vlády se bouří nejen řada Slováků, ale i tamní herecká scéna či opozice.

Fico a spol. už krátce po návratu k moci po vítězných volbách v loňském roce zahájili čistky na všech úrovních slovenské politiky, veřejné správy či bezpečnostního aparátu. Nyní se ve velkém dostává i na kulturní sféru.

ČTĚTE TAKÉ: Fico řekl, že očekává další útok na člena vládní koalice. Reagoval tak na opoziční demonstraci

Jen během srpna se koalici znelíbila celá řada osobností v nižších či vyšších funkcích. Mezi nimi byl i šéf Slovenského národního divadla Matej Drlička, který byl Šimkovičovou odvolán z kraje měsíce. „Oni prostě potřebovali ovládnout další instituci, protože to divadlo bylo svobodné, svobodně hovořilo i svým způsobem kritizovalo politické dění. A to je pro ně něco, co je neakceptovatelné. Oni nesnesou kritiku, nesnesou svobodu,“ hlásil po svém odvolání Drlička pro Denník N.

Pouhý den na to Šimkovičová odvolala z funkce i ředitelku Slovenské národní galerie Alexandru Kusou. Stojí za zmínku, že galerie se postavila za Drličku a den na to skončila její šéfka. Ministryně kultury jako důvod uvedla „neakceptovatelný postup Kusé při rekonstrukci budovy Slovenské národní galerie, při které došlo k několika manažerským selháním“.

Sama Kusá novinářům své odvolání vysvětlila jednoduše: „Důvod je jasný – my nejsme kompatibilní.“ Na tiskovou konferenci ji navíc přišel podpořit i čerstvě odvolaný šéf SND Drlička. „To, co sledujeme poslední měsíce, to není odvolávání ředitelů, to je kulturní válka,“ prohlásil Drlička s dovětkem, že Šimkovičová a její pravá ruka Lukáš Machala, kontroverzní politik a úředník proslulý šířením konspiračních teorií, „vyhlásili válku kultuře a umění“.

Čistky stále nekončí. V srpnu v SND skončil také ekonomický ředitel Matej Bošňák. Šimkovičová, v minulosti moderátorka TV Markíza a později vystupující v konspiračním médiu Televize Slovan, rovněž odvolala trojici členů Rady Fondu na podporu umění. Po kritice slovenské ministryně kultury pak skončil český dirigent Státní filharmonie Košice Robert Jindra a ve středu ze své funkce odstoupil ředitel opery v SND Martin Leginus.

Ukázkou napětí ve slovenské kultuře budiž i výstup státního tajemníka ministerstva životního prostředí Štefana Kuffy, který narušil představení Národního divadla Košice kvůli hře Moje baby. Kuffa totiž vystoupil před diváky, které vyháněl, a hru označil za „perverzní“. Nakonec ho měl z divadla vyprovodit starosta, sám Kuffa, politik v minulosti zvolený za neonacistickou LSNS a později nacionalistickou SNS, však tvrdil, že „byl napaden tyčemi“.

Kritika herců v čele s Pauhofovou a Maštalírem

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Kromě výše zmíněných Drličky a Kusé se z kulturní sféry ozvala celá řada odpůrců Šimkovičové a politiky v provedení Ficovy koalice. Řada lidí kvůli tomu vyšla protestovat do ulic. Požadavek byl jasný – rezignace Šimkovičové. Toho se však zřejmě nedočkají.

Odvolaných osobností se zastali také různí slovenští herci. Kupříkladu populárního herce Tomáše Maštalíra zpráva o odvolání Drličky zastihla během tiskové konference k představení filmu Vlny, který pojednává o příbězích novinářů Československého rozhlasu při invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. A zpráva jej viditelně zarazila.

PODÍVEJTE SE: Tomáš Maštalír promluvil o médiích a politické situaci na Slovensku

„V době, kdy se film natáčel, a sice před rokem v létě, situace nebyla tak žalostná, jako se stala za poslední rok. V září jsme měli volby a zformovala se vláda, která to vzala ‚od podlahy‘. A ten film zčistajasna nabral na Slovensku úplně jiné grády. Je nebezpečně moc věcí, které se začínají podobat tomu, co se děje u nás na Slovensku,“ řekl pro portál Prima Ženy slovenský herec.

Herečka Táňa Pauhofová, sama členka SND, pro Český rozhlas řekla, že Šimkovičová a Machala si „zabrali kulturu jako své rukojmí“. Společně s dalšími herci měla ministryni kultury pozvat k diskuzi, která ale nevyšla. „Nejen, že ho odmítla, ale pokračuje v hrubých krocích, které destruují kulturu a oklešťují ji,“ řekla v rozhovoru Pauhofová.

Kňažko a další exministři: Nejsme skanzen

S kritikou Šimkovičové vystoupili také někteří bývalí ministři kultury, mezi nimi i slavný herec a politik Milan Kňažko. Exministrům vadí vedení současné šéfky resortu, podle které má být slovenská kultura „slovenská a žádná jiná“, jak sama prohlásila.

„Slovenskou kulturu jsme vždy považovali za součást světové kultury a zejména té evropské. Naše národní kultura stojí na základech helénských a židovsko-křesťanských. I to byly kdysi cizí vlivy a dnes jsou součástí naší identity. Ne skanzen uzavřený do sebe, ale otevřenost světu a rozmanitost musí zůstat vlastnostmi naší kultury,“ vzkázali v otevřeném dopise Šimkovičové další exministři kultury v čele s Kňažkem. Zajímavostí je, že mezi signatáři dopisu, který publikoval Denník N, je i Marek Maďarič – bývalý dlouholetý šéf resortu kultury z Ficovy strany Směr-SD.

Tak či onak stále trvá stav, kdy Šimkovičová výtky odmítá a kulturu či média k nepoznání. Hojně kritizovaná byla i za kroky právě do mediálního světa, například za zrušení veřejnoprávní televize a rozhlasu RTVS a nahrazením těchto institucí Slovenskou televizí a rozhlasem (STVR).

Tagy:
Slovensko protest Tomáš Maštalír politika kultura herec ministr kultury Robert Fico Táňa Pauhofová Slovenské národní divadlo Martina Šimkovičová umění a zábava umění, kultura, zábava a média kulturní válka Matej Drlička