Slovenská ministryně opět terčem posměchu. Její krkolomná angličtina baví internet

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová je častým terčem opozičních politiků i veřejnosti. Hojně kritizovaná politička aktuálně opět čelí vlně posměchu. Ta se spustila kvůli její angličtině, kterou předvedla na konferenci UNESCO pro vzdělávání, vědu a kulturu v Abú Zabí. Kritici sepsuli její přízvuk i obsah její promluvy.

„Naše výroba bude přidána na seznam dobrých postupů v oblasti kulturní ochrany UNESCO. Věříme, že navržený rámec zásadně přispěje k existujícímu úsilí,“ přečetla Šimkovičová na konferenci svůj text.

Nutno poznamenat, že s velmi špatnou výslovností, která evidentně překvapila nejméně jednoho zahraničního hodnostáře, který na videu projev Šimkovičové poslouchá se zdviženým obočím.

ČTĚTE TAKÉ: Slovenská ministryně obnovuje spolupráci s Ruskem. Její konec žádá přes 150 tisíc lidí

Projevu si okamžitě všimli internetoví vtipálci ze stránky Zomri, kteří dlouhodobě vtipnými kolážemi či videi glosují dění na slovenské politické scéně. V jednom z příspěvků Šimkovičovou řadí po bok českého běžkaře Stanislava Řezáče či slovenského expremiéra a dnes opozičního předáka Igora Matoviče. Oba prosluli rovněž velmi krkolomnou angličtinou a jejich hlášky zlidověly.

Džízas!

Posted by Zomri on Wednesday, February 14, 2024

Přednesu se pak smějí také v opoziční straně Svoboda a Solidarita (SASKA).

Další nepříjemnost do sbírky

Pro Šimkovičovou, někdejší moderátorku zpravodajství TV Markíza a později tvář slovenské nacionalistické scény, jde v poslední době o další nepříjemnost, kterou opozice neváhá využít.

V úterý, kdy byla na konferenci ve Spojených arabských emirátech, chtěli slovenští poslanci z řad opozice jednat v Národní radě o jejím odvolání. Předseda parlamentu však svolal jednání na velmi brzkou ranní hodinu v den, kdy už byla Šimkovičová pryč. K jednání nakonec pro nedostatek přítomných nedošlo, neboť opozice nemá většinu.

Šimkovičová byla doposud terčem kritiky například kvůli jejím prohlášením na adresu LGBT komunity nebo kvůli navrhovanému obnovení spolupráce na kulturní úrovni s Ruskem a Běloruskem navzdory ruské invazi na Ukrajinu. Stejně tak si ale vysloužila posměch, když se dostal ven velmi zvláštně napsaný dopis adresovaný jejímu českému protějšku Martinu Baxovi (ODS).

Proti nynější ministryni, která je nominantkou Slovenské národní strany (SNS) navíc vznikla petice, která volá po jejím odvolání. Tu ke 14. únoru podepsalo téměř 190 tisíc lidí.

Posměch sklidili i Schillerová či Sobotka

Problematickou angličtinou se v minulosti „proslavili“ i někteří čeští politici. V posledních letech zaujala především exministryně financí Alena Schillerová (ANO), jejíž odpověď „we will see“ neboli „uvidíme“ na otázku zahraničního novináře de facto zlidověla. Později navíc utekla od moderátorky CNN Prima NEWS Lucie Ptáčkové, která tehdejší ministryni položila otázky v angličtině.

Kvůli špatné angličtině se zesměšnil také bývalý předseda vlády a někdejší lídr ČSSD (dnes SOCDEM) Bohuslav Sobotka. Na kongresu Strany evropských socialistů (PES) v roce 2014 vystoupil s projevem v angličtině, který ovšem kvůli velmi špatné výslovnosti musel některé z politiků zmást.

Exprezident Miloš Zeman oproti tomu mluví anglicky velmi solidně a zvládne se bez problémů domluvit. Jeho kritici upozorňují, že má velmi špatný přízvuk.

I současná vláda premiéra Petra Fialy (ODS) má členy, kteří nejsou v angličtině příliš zdatní. Média si v tomto ohledu všímala v minulosti ministryně obrany Jany Černochové a šéfa státní kasy Zbyňka Stanjury (oba ODS).

Tagy: